Cu toate ca in ultimul sfirsit de saptamina echipajele dotate cu radar au luat cu asalt DN1, majoritatea soferilor au ramas indiferenti. Printre acestia s-a remarcat un deputat UDMR-ist, care a fost depistat circulind cu 137 de kilometri la ora!

Amenzi de aproape 75.000 de lei

Politistii clujeni au dat intr-un weekend amenzi cit pentru o luna intreaga

Campania nationala menita sa-i sensibilizeze pe conducatorii auto a fost demarata vinerea trecuta, cind aproape toate efectivele rutiere din judetele traversate de DN1 au fost mobilizate pe sosea. Aparatele radar au fost amplasate din 5 in 5 kilometri pentru a-i obliga pe soferi sa respecte normele rutiere. In ce priveste judetul Cluj, 96 de agenti de politie au actionat weekendul trecut pe DN1.

Si, ca urmare a desfasurarii unui impresionant efectiv de forte, a si plouat cu amenzi. In doar 3 zile au fost acordate aproape 800 de sanctiuni contraventionale, dintre care 36 pietonilor, 341 pentru viteza, 16 pentru depasiri neregulamentare si 7 pentru conducerea sub influenta alcoolului. Cuantumul la care au ajuns amenzile este de 73.479 de lei.

Principalele cauze pentru producerea accidentelor pe acest drum sint viteza excesiva, depasirile neregulamentare si indisciplina pietonilor. 21 de conducatori auto si-au vazut certificatele de inmatriculare retrase, iar 66 de soferi au ramas fara permise de conducere.

Si asta din cauza ca, desi actiunea politistilor a fost intens mediatizata saptamina trecuta, unii soferi au decis ca legea nu se aplica si in cazul lor.

Demnitarul „Fulger“

Unul dintre soferii „curajosi“ in weekend a fost chiar un demnitar. Deputatul UDMR de Covasna Antal Arpad a refuzat sa se legitimeze in fata politistilor rutieri din Cluj, dupa ce acestia l-au oprit in trafic din cauza faptului ca depasise viteza regulamentara in localitate cu 87 de kilometri la ora.

Antal Arpad a fost oprit in trafic simbata dimineata, la ora 8, pe raza localitatii Vilcele din judetul Cluj, acesta indreptindu-se spre Turda la volanul unui Audi. Desi viteza maxima permisa in localitate este de 50 de kilometri la ora, radarul a aratat ca deputatul UDMR circula cu o viteza de 137 de kilometri la ora!

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Cluj, Antal, al carui nume nu este specificat, „s-a prevalat de calitatea sa de deputat si nu a predat permisul, declarind ca nu il are asupra sa, legitimindu-se cu pasaportul diplomatic si legitimatia de serviciu“. Deputatul a fost sanctionat cu o amenda de 351 de lei.

„De asemenea, s-a dispus suspendarea permisului de conducere pe o perioada de 90 de zile“, ne-a declarat purtatoarea de cuvint a IPJ Cluj, inspectorul Raluca Seucan. Pentru a-si redobindi dreptul de a conduce, Antal Arpad va trebui sa dea un examen dupa cele 3 luni de suspendare.

Drum cu trecut zbuciumat

Drumul National 1 este cel mai lung drum din Romania si, totodata, drumul cu cea mai mare mortalitate.

Printre cele mai importante accidente care s-au produs pe DN 1 se numara teribilul accident in care si-au pierdut viata cei doi fii ai fostului prefect de Cluj, Vasile Soporan, dar si tragedia de joia trecuta in care doi politisti de la Serviciul de Informatii al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Cluj.

Cum campania „Stop accidentelor“ s-a incheiat o data cu weekendul, accidentele au reinceput sa apara. Ieri dimineata, un tinar a intrat cu masina intr-un TIR, la iesirea din Cluj, pe Calea Turzii. Nimeni n-a patit nimic, insa masina tinarului a fost avariata destul de serios.