Utilajele si muncitorii executantului lucrarii au inceput sa desfaca actualul pavaj din zona fintinii arteziene si pregatirea terenului pentru trecerea la faza de executie.

Parcare moderna si mobilier urban

Pentru a informa cititorii in legatura cu ceea ce se face aici si cu imaginea pe care centrul civic o va avea in viitorul apropiat, am obtinut informatiile necesare de la persoana cea mai avizata in acest sens - Silvia Moldovan, director executiv al Directiei Tehnice Dezvoltare din cadrul Primariei municipiului Alba Iulia.

Aceasta ne-a explicat ca pentru zona respectiva exista un proiect amplu de refunctionalizare a intregului ansamblu ce cuprinde perimetrul dintre fostul sediu al CEC, pina la strada din fata Hotelului Parc, cu extindere pe spatiul dintre Hotel Transilvania si Tribunal, pina la strada Teilor. Proiectul va fi executat, insa, in doua etape.

Prima cuprinde refunctionalizarea tronsonului dintre cladirea Bancii Italo Romena (fost Banca Dacia Felix) si pina in apropiere de Casa de Pensii. Aici, locul zonei verzi, al actualei fintini arteziene cu zona din jurul acesteia - pavata, va fi luat de un ansamblu arhitectural ce a rezultat pe baza unui concurs de solutii, venit din partea Biroului de arhitectura Ciorobitca.

Cea mai mare parte a spatiului va fi afectata amenajarii unei parcari auto, ce va asigura 146 locuri. Proiectul prevede modificarea geometriei circulatiei rutiere si pietonale. Din perspectiva circulatiei auto, noutatea este ca va fi deschisa traversarea prin fata statuii lui Iuliu Maniu, dinspre cladirea cu turn spre str. Frederic Mistral (Romarta).

Pe directia transversala, dinspre sediul bancii Italo Romena spre Casa de Pensii, parcarea va fi strabatuta de acces auto pe mijlocul acestui spatiu. Intreaga zona va fi amenajata cu casete de verdeata, mobilier urban, corpuri de iluminat decorativ, iar, undeva in zona actualei fintini arteziene, va fi construit un obiectiv similar, dar de dimensiuni mult mai mici decat cea actuala.

Ca materiale, vor fi utilizate pavaje prefabricate din beton, in combinatie cu piatra naturala cubica.

Prin realizarea acestei prime etape a proiectului sint create premisele unui spor de functionalitate si aspect respectivei zone. Despre etapa a doua, care se refera la lucrari in cele doua parcuri si caile de acces auto si pietonal, vom veni cu informatii la momentul potivit.

Amenajarea de ansamblu trebuie aminat

Ca situatie de ansamblu a Centrului Civic al municipiu, in cadrul discutiei de documentare, Silvia Moldovan isi exprima regretul ca ramine inca nerezolvata partea din fata sediului BRD, linga fostul spital ORL, precum si zona spre sediul SC Electrica, prin fata ADR Centru.

Aceasta aminteste insa ca acolo situatia se mentine complicata datorita unor litigii aflate inca pe rol asupra terenurilor revendicate, dar si cu proprietarii deja pusi in posesie, unii dintre ei intelegind mai greu ca acolo nu se pot construi decit obiective de interes public.

Se spera ca momentul demararii constructiei la noul sediu al Consiliului Judetean, in locul fostului Spital ORL va constitui un moment al concilierii intre parti.

Parteneriat cu Banca Transilvania

Referitor la partea la care s-a inceput deja lucrul, Silvia Moldovan preciza ca aceasta faza a fost oarecum urgentata si de faptul ca investitia este realizata in parteneriat cu Banca Transilvania.

Conducerea acesteia a lansat inca de anul trecut initiativa finantarii unui proiect de interes comunitar, iar pentru desemnarea acestuia Banca a organizat un sondaj in rindul populatiei municipiului Alba Iulia, care avea de ales intre 5 proiecte. Albaiulienii au optat pentru actualul proiect.

Ca si costuri, aceasta prima etapa se ridica la circa 450.000 euro, din care 70.000 euro reprezinta contributia Bancii Transilvania.