A turnat benzina pe o femeie, iar apoi a vrut sa ii dea foc. A scapat de inchisoare invocand nebunia. E doar unul din zecile de astfel de cazuri. Legea este permisiva cu infractorii fara discernamant si spune ca nu poti lua nicio masura de prevenire a evenimentelor de acest gen, pana cand persoana cu probleme psihice nu comite o infractiune.

28 de sibieni bolnavi psihic vin periodic la control la Spitalul de Psihiatrie. Ei sunt infractori condamnati sa respecte prescriptiile medicilor.

Cazul femeii care a fost la un pas de a fi incendiata este un exemplu clar ca acesti indivizi pot deveni periculosi si in acelasi timp nu vor plati pentru faptele lor. Sunt practic infractori nepedepsiti pentru ca au avut ghinionul sa se nasca cu o boala psihica. S-a intamplat in Medias, iar barbatul era cunoscut ca fiind cu probleme psihice.

Nimeni insa nu a putut face nimic pana cand femeia i-a cazut drept victima. A scapat cu viata doar pentru ca bricheta cu care ar fi vrut atacatorul sa ii dea foc nu s-a aprins.

Oamenii legii au facut cercetari in acest caz, s-a facut si o expertiza psihiatrica si au decis ca infractorul nu poate fi tras la raspunedere pentru acest incident pentru ca nu avea discernamant in momentul in care a comis fapta. S-a instituit insa masura de a fi internat intr-un institut specializat unde sa beneficieze de asistenta medicala si tratament. Acesta este drumul pe care un infractor cu probleme psihice in urmeaza.

O parte din pacientii cu cazier sunt tratati acasa, altii la spital, iar cei mai multi sunt dusi la Spitalul de maxima siguranta din Stei, judetul Bihor. Acolo a ajuns si un tanar de 20 de ani. A fost actionat in judecata de o femeie de etnie roma, careia tanarul ii daduse o palma.

In urma expertizei facute de medici s-a stabilit ca in momentul in care acesta a palmuit femeia avea dicernamant diminuat, motiv pentru care a fost internat la Stei. A fost aleasa aceata decizie de catre instanta, iar pedeapsa cu inchisoarea a fost inlocuita cu internarea.

A stat aici 8 luni de zile, timp in care a fost supus mai multor expertize iar in final agresorul a fost lasat sa plece acasa. Sunt insa doar exemple. Sunt cazuri chiar si de crime ale caror autori sunt lasati in libertate.

Iresponsabilitatea te scapa de inchisoare

Daca esti iresponsabil, dar capabil sa demonstrezi asta, ai toate sansele sa nu ajungi dupa gratii. „Cei mai multi invoca aceasta stare de iresponsabilitate care poate fi temporara sau permanenta. E ca si la epileptici. Nici un epileptic nu poate fi condamnat daca savarseste o fapta penala in timpul crizei”, spune avocatul Ciprian Banea.

Iresponsabilitatea insa este cauza cea mai des intalnita in astfel de cazuri, in care autorul unei infractiuni nu este trimis in judecata. In drept, iresponsabilitatea este cunoscuta ca o stare de incapacitate psihico-fizica a persoanei, care o face sa nu isi poata da seama de caracterul, sensul sau semnificatia faptelor savarsite.

Si betia poate fi un motiv pentru care poti sa scapi de pedeapsa cu inchisoarea. Potrivit articolului 49, aliniatul 1 din Codul Penal, nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala, deca faptuitorul, in momentul savarsirii faptei se gasea, datorita unor imprejurari independente de vointa sa, in stare de betie completa produsa de alcool sau alte sustante”.

Condamnati la tratament

28 de sibieni bolnavi psihic vin periodic la control la Spitalul de Psihiatrie Gheorghe Preda din Sibiu. Ei sunt infractori condamnati sa respecte intocmai prescriptiile medicilor. In rest, au libertatea de a merge unde doresc si de a incerca sa se integreze in societate. O parte dintre acestia au fost internati in Spitalul de maxima siguranta din Stei.

Daca boala lor nu este foarte grava, se consider ca isi pot urma tratamentul si la domiciuliu. gardieni le sunt doctorii. Ei anunta politia daca “detinutii” nu vin lunar dupa medicamente. Tratmentul pentru bolnavi este gratuit, sumele fiind decontate dinfondurile asigurarilor de sanatate. Acest gen de fapte sunt prevazute in codul penal la articolele 113 si 114.

„Bolnavii care sunt incadrati in articolul 114 merg in spitalele de siguranta. Dupa ispasirea pedepsei acestia pot fi cuprinsi in articolul 113 care prevede regimul de control lunar, cu tratament”, sustine Radu Moldovan, managerul Spitalului de Psihiatrie Gheorghe Preda din Sibiu.

Pedepsiti doar de Dumnezeu

Daca ceilalti infractori trebuie sa-si inspaseasca pedeapsa un anumit numar de ani, bolnavii psihic sunt obligati sa ia tratamentul pana ce se insanatosesc. Totul depinde de modul in care acestia reactioneaza la tratament. 0132Boala psihica are anumite cote mai grave sau mai putin grave.

Faptul ca in timpul unei situatii, el a facut o infractiune, care trebuie pedepsita, atunci trebuie sa raspunda pentru aceasta. Toata lumea raspunde in fata legii. Faptul ca este bolnav psihic pune in discutie modul de executare a pedepsei, adica o va ispasi la fel ca ceilalti sau va urma tratamentul obligatoriu”, a mai spus doctorul Radu Moldovan.

Pacienti linistiti

In afara de un singur caz, care nu s-a prezentat la specialist atunci cind trebuia, restul celor condamnati la tratament obligatoriu, vin lunar la control si isi iau reteta. Potrivit medicilor ei nu au creat nici un fel de probleme. Cei 28 de sibieni vin lunar la control la Laboratorul de Sanatate Mintala.

Anul trecut, in evidentele specialistilor de aici au fost inregistrati trei cazuri noi de bolnavi care intrau sub incidenta articolului 113. Toti vor trebui sa-si urmeze pedeapsa de a lua medicamente si de a veni la contralele lunare pana cande se vor insanatosi.