„Mai mult decit viata imi iubesc libertatea!“. Acesta e doar unul dintre pasajele descoperite de politisti acasa la Andrea si la Kinga Bodis. Cele doua gemene de 24 de ani s-au spinzurat duminica noaptea fara a lasa vreo explicatie.

Fara explicatie!

Gemenele Bodis au fost caracterizate de toata lumea care a intrat in contact cu ele drept doua fete la locul lor. Terminasera Liceul „Apaczai“ din Cluj-Napoca cu 10 pe linie, astfel ca directorul institutiei nu-si poate explica cele intimplate. Nimeni nu stie ce le-a impins pe fete sa recurga la un asemenea gest.

Stapineau fiecare cite patru limbi straine si nu avusesera niciodata probleme cu nimeni. „Lor le platesc apa si salubrizarea. Nu stiu sa fi avut vreodata probleme cu nimeni. Nu le-am vazut niciodata cu baieti sa umble pe aici.

Nici nu-mi pot inchipui cum au putut sa faca ce au facut“, a afirmat pentru monitorul Maria Albut, vinzatoarea din magazinul de sub apartamentul celor doua fete. Totodata, un alt vecin al fetelor a remarcat faptul ca in ultima vreme cele doua tinere ascultau la nesfirsit o piesa la volum maxim. Piesa era „Calling Mr. Vain“ a celor de la Culture Beat.

Independente

Parintii Eugen si Ilonka Bodis trec prin momente de disperare. Conferentiar la catedra de Chimie Organica din cadrul Facultatii de Chimie a UBB, Eugen Bodis, sau Jeno cum este cunoscut, este respectat de toata lumea. Lucra pentru facultate de foarte multa vreme si nimeni nu a banuit vreodata ca ar avea probleme acasa.

Povestea sta la fel si in cazul mamei fetelor, medic veterinar si profesoara in cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj. Nici unul dintre colegii de breasla nu a banuit vreodata ca asa ceva li se poate intimpla. Nimeni nu stie ca vreodata sa fi existat vreun scandal intre membrii familiei Bodis.

Apartamentul in care locuiau tinerele de 24 de ani, situat pe strada Caracal, nr. 21A, fusese cumparat in urma cu ceva vreme de tatal fetelor. Potrivit unor surse, acestea se plinsesera de multe ori parintilor ca au nevoie de libertate si independenta. Intr-una dintre conversatiile cu niste cunoscuti, Eugen Bodis mentionase ca „le-am cumparat apartamentul ca sa aiba independenta“.

Mesaje din cripta

Cele doua tinere lucrau ca traducatoare specializate pentru diferite cabinete notariale. Printre acestea se numara si cel al Laurei Moigradean din Piata Mihai Viteazul. Potrivit doamnei Moigradean, „niciodata nu am luat legatura cu fetele, pentru ca toata documentatia sosea prin curierat, insa documentele au fost mereu in stare perfecta“.

La doar 24 de ani, aveau propria lor firma de traduceri si lucrau acasa. Tocmai aceasta independenta se pare ca a inceput sa dezbine familia Bodis.

Andreea si Kinga devenisera cu timpul vegetariene, lucru care stirnea de multe ori scandaluri in familie. Parintii fetelor treceau o data la 2 zile ca sa le aduca de mincare si de multe ori se iscau certuri cind acest lucru se intimpla.

In urma rascolirii apartamentului in care traiau cele doua fete, politistii au descoperit mai multe hirtii pe care erau scrise mesaje-citat din Kant si Schiller. „Mai mult decit viata imi iubesc libertatea“ sau „Sint obosita de viata“ reprezinta doar citeva dintre mesajele lasate in urma de cele doua gemene.

Plan bine pus la punct

Cadavrele celor doua tinere au fost descoperite de doua persoane in dimineata zilei de luni. „Imi plimbam ciinele prin parcul Cetatuie cind am vazut doi tineri. La inceput am crezut ca e vorba de doi indragostiti, abia mai apoi, dupa ce m-am apropiat, am realizat ca e vorba de doua fete. Si acum mai am in gind imaginea aceea“, explica Dan Jucan, cel care le-a gasit.

Potrivit politistilor, gestul facut de cele doua fete a fost unul extrem de calculat. Funia cu care si-au pus capat zilelor fusese cumparata cu o zi inainte de la magazinul Praktiker, iar scaunelele le adusesera de acasa. Au stiut ce vor sa faca pina in ultima clipa. Potrivit raportului medico-legal, decesul in cazul celor doua a survenit ca urmare a asfixierii.

„Nelalocul lor“

Cuvintele ii apartin unei femei de pe Aleea Borsa, numarul 5, vecina cu sotii Bodis, si se refera la caracterul acestora. Din pacate, femeia a refuzat sa dea explicatii cu privire la acest aspect. Andrea si Kinga erau amindoua reformate convinse, acesta fiind aspectul inspre care politistii si-au indreptat atentia in incercarea de a descoperi motivul pentru care fetele si-au pus capat zilelor.

Nemaivazut

„Tentativele de suicid au crescut in ultimul timp, in tara si in Europa. Cauzele se studiaza si nu se cunosc exact. Schimbarile climaterice, influenta mediului, nu se stie precis, dar joaca si acestea un rol important.

Apoi apar aceste traume de diferita natura: sentimentale, situatii in care oamenii nu mai suporta trauma si labilitatea pe care o au ii face sa ajunga in aceasta faza de autoliza. Ce le-a determinat pe cele doua gemene sa isi ia viata nu putem sti, dar sint cazuri foarte rare: si modul in care au actionat, distanta foarte mica dintre ele.

Urcate pe scaun, amindoua trebuiau sa execute operatiunea in acelasi timp. Poate fi fara nici un motiv, doar o decompensare psihica. Cert este ca nu am mai intilnit un astfel de caz, de suicid in grup, de 30 de ani de cind sint medic psihiatru“, a declarat Traian Neamtu.