TIFF-ul si-a premiat castigatorii in prezenta premierului si a ministrului Culturii

Ceremonia de decernare a premiilor celei de a sasea editii a Festivalului International de Film Transilvania a incheiat o saptamana de agitatie culturala si mondena la Cluj.

si-a anuntat premiantii in atmosfera supraincalzita din sala Teatrului National, in prezenta premierului Tariceanu si a ministrului Culturii, Adrian Iorgulescu, care, cum era de asteptat, au suscitat un mai mare interes din partea presei decat cineastii prezenti in sala.

De altfel, se zvonea printre organizatori, cocktail-ul care a urmat galei de premiere a fost intarziat de echipele SPP care au prelevat mostre din mancare si bautura pentru teste.

Cu toate eforturile pentru asigurarea securitatii, insa, personalul de paza nu s-a sinchisit sa scoata din incinta teatrului un boschetar care s-a plimbat linistit prin foaier, direct pe covorul rosu, de unde a fost cu greu escortat afara de catre un voluntar. Dupa decernarea premiilor, oficialitatile si vedetele s-au grabit sa paraseasca sala.

Rona Hartner a concertat, din pacate, printre usi trantite, pentru un

public aproape in intregime intors cu spatele la scena.

Petrecerea care a urmat galei, organizata la terasa restaurantului Aroma, a oferit elitei locale prilejul de a socializa si de a transpira in rochii de seara si costume de firma. Producatori, regizori, actori, ziaristi si indivizi cu zambete de vedeta s-au ingramadit deasupra platourilor cu mancare, panicati ca nu vor mai apuca sa-si umple farfuriile cu delicatesele oferite de organizatori.

Separati in grupuri si speriati de aversele de ploaie, invitatii s-au adapostit in interiorul devenit neincapator al localului. Inghesuit intr-un colt de terasa, actorul american Armand Assante, invitat special al festivalului, a savurat singur si nebagat in seama un pahar de vin.

Oboseala noptilor nedormite si-a pus amprenta asupra atmosferei, destul de apatica, a evenimentului, atmosfera care s-a destins abia dupa plecarea premierului, cand lumea a inceput sa danseze pe coverurile interpretate de trupa de rock progresiv Jam.

TIFF-ul s-a incheiat provincial. Clujul a obosit, se pare, dupa doar zece zile de efervescenta artistica si a recazut in letargia culturala care il caracterizeaza.

Premii

"La Sagrada Familia / Familia Sfanta", un film chilian in regia lui Sebastian Campos despre valorile traditionale alterate, despre crestinismul convertit la contemporaneitate, este marele castigator al TIFF-ului.

Desi Cristian Mungiu a convenit de comun acord cu juriul ca filmul "4-3-2" sa nu intre in competitie, data fiind distinctia obtinuta la Cannes, regizorul a castigat premiul "Zilelor Filmului Romanesc" pentru imagine a unui lung metraj, iar Ana Maria Marinca a fost laureata sectiunii "Cea mai tanara speranta a cinemaului romanesc".

Premiul publicului a mers tot in zona latina, catre filmul spaniol "Albastru inchis aproape negru", care a obtinut o mentiune speciala a juriului la sectiunea imagine. Cel mai bun scurt metraj a fost declarat un film belgian, "In vis", iar premiul HBO pentru scenariu de scurt-metraj a ajuns la un clujean, Doru Lupeanu, pentru "Fata Galbena care rade".

Premiul pentru regie a mers in Islanda, pentru filmul "Children", iar Franco Nero si actrita romanca Irina Petrescu au primit distinctii pentru intreaga activitate.