Aproape 1500 de elevi de clasa a VIII-a nu vor participa la Testele Nationale (programate sa inceapa luni, 18 iunie), din cauza corigentelor sau abandonului scolar. Din cate se pare, cei mai multi au parasit deja scoala in favoarea muncii in strainatate, unde, pentru culege capsunile spanionilor nu le trebuie vreo diploma.

„Este o cifra foarte mare, care ne-a dat peste cap planurile organizatorice. Nu mai putem organiza 31 de centre de examen ci numai 30”, spune inspectorul scolar general adjunct, prof. Gheorghe Borovina. Cei mai multi dintre elevii care nu s-au inscris la examen provin din mediul rural, insa nici orasenii nu s-au lasat mai prejos.

„Avem cam 250 de copii din mediul urban care nu s-au inscris”, a mai spus Borovina. Tragerile la sorti pentru instituirea comisiilor de examene va avea loc vineri. Oficialii Inspectoratului Scolar spun ca pentru acest an se asteapta o promovabilitate de 70%.

„Acesta ar fi idealul, pentru ca sa putem acoperi toate locurile aprobate de Minister pentru licee”, a completat Gheorghe Borovina. Mentionam ca la aceasta prima sesiune sunt asteptati sa participe aproximativ 7000 de elevi, aproape 200 provenind din promotiile anterioare.

„Sunt copii care nu au promovat anul trecut, au mers un an la scoala de arte si meserii, iar in aceasta vara isi incearca din nou norocul”, a conchis insepctorul scolar general adjunct.