A venit caldura, iar numarul sibienilor care lesina in strada s-a dublat. Din pacate, numarul de ambulante a ramas acelasi. Cei sase medici de urgenta lucreaza la foc automat si incearca sa faca fata tuturor solicitarilor. Medicii recomanda oamenilor sa nu iasa la plimbare la orele amiezii si sa-si ia medicamentele la timp.

In ultimele zile, telefoanele suna in continuu la Serviciul Judetean de Ambulanta. Cei sase medici de urgenta lucreaza la foc automat si incearca sa faca fata tuturor solicitarilor. Ieri, cind temperaturile au depasit din nou 30 de grade Celsius, o masina s-a defectat pe strada Negoiu din Sibiu. In misiune. Cu toate acestea, medicii nu au lasat bolnavii sa moara.

Au dus masina la reparat si au continuat sa-si faca meseria. Serviciul Judetean de Ambulanta Sibiu pare sa aiba un numar multumitor de mare de masini la dispozitie, insa personalul cunoaste situatia reala, care nu e deloc imbucuratoare. Opt din zece masini de salvare nu mai sint bune decit la fier vechi, asa ca viata sibienilor e in pericol.

Solicitari prea multe

Potrivit medicilor de la Ambulanta, numarul persoanelor care solicita ajutor medical s-a dublat in ultima perioada. Pina acum, ei spun ca au facut fata, dar ca se tem pentru perioada urmatoare, cind s-au anuntat zile caniculare. „Ne descurcam destul de greu deoarece a crescut numarul de lipotimii. Astazi, (ieri - n.red.) ni s-a defectat o ambulanta, un Mercedes foarte vechi, care indeplinise norma de casare. A fost dus la reparat, insa chiar si asa, masinile sint insuficiente", recunoaste medicul Dorin Draghici, seful Serviciului Judetean de Ambulanta Sibiu. Acesta mai spune ca parcul auto nu a mai fost modernizat de foarte multe timp, iar reparatiile masinilor costa foarte mult.

„Alte statii de ambulanta din tara si-au cumparat masini pentru transportul dializatilor din banii proprii sau sponsorizari", spune medicul

Promisiuni ministeriale

Serviciul Judetean de Ambulanta Sibiu are in prezent un parc auto de 40 de masini. Conducerea SAJ Sibiu spune, insa, ca majoritatea acestora ar indeplini norma de casare. Din totalul de 40 masini, 11 sint de tip B si C, adica pentru urgente. Restul, de tip A1 si A2, sint doar pentru transportul dializatilor si a altor persoane care nu reprezinta urgente medicale.

Ministerul Sanatatii a promis ca va mai repartiza o ambulanta de tip C pentru Serviciul de Ambulanta din Sibiu, insa directorul spune ca, pina acum, nu s-a primit nimic. „Nu s-a facut nici macar licitatia pentru ele. Ne descurcam cu cele pe care le avem", ridica din umeri Draghici. Nici la capitolul medici, SAJ nu sta prea bine.

In prezent, doar sase medici specialisti in medicina de urgenta salveaza vietile sibienilor. Pentru a avea o linie garda completa, conducerea serviciului ar mai avea nevoie macar de un medic pediatru, care sa se ocupe de urgentele copiilor.

Masuri pentru canicula

Palarii, lichide multe si evitarea alcoolului si a cafelei. Acestea sint recomandarile Ministerul Sanatatii Publice, care face un apel special catre populatie in aceste zile cu temperaturi ridicate.

Ieri, s-a desfasurat si o videoconferinta la Prefectura, in care ministrul de Interne, Cristian David, a vorbit despre canicula si seceta prelungita si a cerut autoritatilor locale sa intervina prompt in astfel de situatii, pentru a preveni incendiile sau eventualele epidemii.

Dupa videoconferinta, prefectul Ion Ariton a fost asigurat ca in judetul Sibiu nu sint probleme cu bazinul hidrografic, alimentarea populatiei cu apa si nici nu s-au inregistrat situatii deosebite datorate caniculei.