Controalele inspectorilor sanitari au scos la lumina mai multe nereguli in spitalele din judet, dar nu au mers prea departe. Medicii Spitalului Clinic Judetean au fost avertizati sa nu mai fumeze in institutie, iar alte doua spitale au primit amenzi pentru „nereguli minore".

Timp de trei saptamini, medicii din judet s-au simtit ca la examen. Initiativa controalelor ISS a apartinut ministrului Sanatatii. Eugen Nicolaescu a vrut un raport concret despre respectarea normelor igienico-sanitare in unitatile spitalicesti, precum si despre calitatea serviciilor oferite de acestea.

Potrivit conducerii Autoritatii de Sanatate Publica, in Sibiu au fost contolate opt mari unitati sanitare: Spitalul Clinic Judetean Sibiu, Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu, Spitalul de Psihiatrie Sibiu, Spitalul de Boli Pulmonare Sibiu, Clinica Polisano, Spitalul Municipal Medias, Spitalul Orasenesc Agnita si Spitalul Orasenesc Cisnadie.

Concluzia raportului intocmit de Inspectia Sanitara de Stat Sibiu a fost ca in „unitatile controlate s-a constatat respectarea prevederilor legale in ceea ce priveste parametrii urmariti".

Spitale amendate

Nereguli vechi au fost reconfirmate, iar in rest nu s-a facut prea mare caz. Conducerea ASP spune ca „s-a mindrit" cu rezultatele obtinute in urma controlului, atunci cind a prezentat, la Sinaia, raportul final. Cu toate acestea, au existat si deficiente. Spitalele din Medias si Cisnadie au primit amenzi in valoare de 2.000 de lei.

„S-au constatat deficiente minore in ceea ce priveste igienizarea blocului alimentar la Spitalul Municipal Medias si colectarea deseurilor la Spitalul Cisnadie", a recunoscut medicul Simona Berariu, purtator de cuvint in cadrul ASP Sibiu.

De precizat este faptul ca Spitalul Medias a mai fost amendat pentru aceleasi nereguli, cu ceva timp in urma, la un alt control desfasurat de Inspectia Sanitara.

Medici avertizati

Desi medicii sint cei care indruma oamenii sa se lase de fumat, pentru a-si proteja sanatatea, tocmai ei au fost prinsi in flagrant de lucratorii Inspectiei Sanitare de Stat, in timp ce fumau pe holurile institutiei sau in birouri.

Cu toate ca exista la Spitalul Clinic Judetean Sibiu un parc frumos amenajat, cu o fintina arteziana, care invita la relaxare, medicii prefera sa fumeze in cabientele ingramadite, deoarece, spun ei, sint foarte ocupati. Pentru ca au promis inspectorilor sanitari ca aceasta situatie nu se va mai repeta, Spitalul Clinic Judetean a fost sanctionat doar cu avertisment.

Supraaglomerat

In ceea ce priveste capacitatea de gazduire a pacientilor, concluziile raportului arata ca unitatile sanitare respecta numarul de paturi aprobat de Ministerul Sanatatii. Cu unele exceptii, unde, din cauza structurii cladirilor vechi, saloanele si rezervele sint neincapatoare. „Spitalul este foarte vechi, iar saloanele sint foarte mici. Noi am recompartimentat cit am putut.

De exemplu, la urologie si chirurgie am facut rezerve care au grup sanitar propriu sau la doua saloane. Aici, stau internati cite doi bolnavi pe salon. Am incercat sa cream cit de cit conditii bolnavilor", arata medicul Minerva Boitan, managerul Spitalului Clinic Judetean.

Boitan spune ca cea mai grea situatie este la sectia de Boli Interne, unde bolnavii trebuie sa stea, uneori, si cite doi in pat.