Haideti, fratilor, ca avem nevoie de trafic pe net! Asa, acum, ca v-ati linistit, pana sa va spuneti parerea, cititi si interviul de mai jos, in care Roberta a fost pazita de Base, pisoiul care a aparut in sediu pe 19 mai, de referendum. Daca ar sti Basescu ca la Ploiesti e pisica, nici macar cotoi...

Miss si marea

Ati avut intotdeauna o slabiciune pentru Marea Neagra sau asa s-a nimerit...

Marea Neagra a fost si este o prioritate a Romaniei de politica externa, deci am incercat sa sprijin aceasta politica din cadrul Parlamentului European. Exista un raport pe Marea Neagra, primul de acest fel in Parlamentul European. De acum, subiectul e adus in atentia liderilor europeni.

E important ca lucrurile sa se intample, asta inseamna investitii, dezvoltarea zonei, promovarea valorilor si principiilor democratice, care ar duce si la rezolvarea conflictelor inghetate.

Pare o chestie serioasa, desi nu prea inteleg nimic. Eu am intrebat care-i legatura dintre dumneavoastra si Marea Neagra cu referire la concursul "Miss Univers", la care ati participat in '96.

(rade, un pic incurcata, aducand destul de bine cu o miss) ...

Spuneati la acel concurs ca sunteti din tara unde Dunarea ii face marii Delta, Romania. Sper ca v-ati schimbat parerea intre timp...

Eram olimpica, stiam foarte bine engleza, nu cred ca am spus ceva gresit. A fost frumos, am fost atunci pentru prima data in Statele Unite si am luat contact cu lumea normala. A fost un reper pentru mine diferenta intre ce intelegeam noi si ce intelegeau ei prin libertate. A fost o experienta care m-a marcat.

Mai aveti colege miss care au ajuns in Parlamentul European?

Nu, dar, cand am participat, miss Venezuela candida la presedintia tarii ei. Toate fetele care participau erau studente si asta e o lume in care partea de concurs de frumusete este doar partea spectaculoasa pentru public, dar vorbim de o industrie, care este asociata cu un scop umanitar.

Mai aveti sa-mi spuneti ca toate fetele care participa la astfel de concursuri fac filosofie...

Nu fac toate filosofie, stiu ca perceptia oamenilor simpli e una foarte proasta despre concursurile de miss. In State, e un eveniment foarte important, care cuprinde foarte multe etape. Ce sa va spun, o saptamana a durat interviul cu juriul, ore intregi discutam despre caritate, despre potentiale programe. E un eveniment important. Am avut trecut "blue line" pe pasaport cand am participat la acest concurs!!!

Ce-i ala blue line?

E un colant pe care ti-l lipesc pe pasaport, astfel incat nu ai probleme cu obtinerea actelor si alte formalitati.

In calitatea dumneavoastra de raportor la UE, as vrea sa raportati ca la Marea Neagra sunt prea multe alge si ca pute.

(rade) Vor fi opinii de la mai multe comisii, inclusiv de la cea pe peste, asa ca ma astept sa se vorbeasca despre asta. Va fi si o opinie a comisiei de mediu, deci problema va fi adusa probabil in atentie.

Comisia pe peste sau comisia lu' peste?

Pe peste, nu lu' peste. Se discuta despre situatia pestilor. De pilda, in sesiunea plenara, s-a discutat despre meduzele din Spania, care-i agreseaza pe turisti.

Deci, chiar se poate, eu intrebasem la misto!

Da, e si asta o fateta a problemelor care vizeaza Marea Neagra.

Viata la Strasbourg

Cum se mananca la Parlamentul European, fata de bufetul de la Parlamentul Romaniei?

Prost.

Asa...

E groaznic pentru o femeie la Parlamentul European. Sunt multe mancaruri grele si nu poti sa nu te ingrasi. E o problema acolo cu produsele naturale. Lipsesc. Vom plange in curand si in Romania din cauza asta.

Deci, v-ati facut repede prietene acolo, le aduceti rosii si castraveti de la noi...

Nu, dar realitatea e ca produsele de acolo nu au gust. Mie chiar nu-mi place mancarea de acolo.

Ce mancati acolo si ce mancati aici?

Salate, dar cele de acolo nu se compara cu cele din tara.

De unde va imbracati mai bine, de la Strasbourg sau de la Bucuresti?

Depinde de unde-i mai frig!

Buna asta!

Nu, ca raport calitate pret, cel mai bine, de la Munchen. Asa am vazut eu. Preturile de acolo mi s-au parut mult mai mici ca cele din Romania, produse, normal, de foarte buna calitate.

Merita sa fii toata ziua pe drumuri? Eu cred ca nu as rezista.

Tinand cont de faptul ca am responsabilitati si aici, Parlament, organizatia PD Prahova, e foarte obositor. Dar mie imi place politica, paradoxal, si, stiu ca suna nebunesc, o fac cu placere. Invat multe lucruri si, ce-i mai important, imi vad proiectele finalizate.

Care proiecte?

Uite, cel cu Marea Neagra. Nu exista un astfel de subiect la UE. A fost presedintele Basescu acolo, dupa care am facut lobby pentru raport. Si chiar s-a intamplat. Vineri m-am intors de la conferinta Marii Negre si deja lucrurile se discuta in termeni de sprijin pentru trei domenii si aici e vorba de transport, mediu si emigratie.

Vorbim despre instrumente financiare activate, tragem linie si vedem ca eforturile conjugate au rezultate. Se intampla in primul rand in avantajul nostru. Zona va deveni mai sigura, daca se va investi masiv.

Ce-au aia la Parlamentul European si noi nu avem? Betivi, curvari, corupti...

Nu pot sa fac astfel de aprecieri. Sunt multi tineri care au plecat in executivele din tarile lor. Liderul grupului PPE din Parlament, un olandez, a devenit ministru al Transporturilor in tara sa, la 33 de ani. Imi place asta, pentru ca e o zona in care te formezi si devii o resursa foarte buna pentru tara ta.

Adica, Roberta Anastase e o resursa pentru tara ei.

Eu clar ma formez pe politica externa, la Bruxelles. Daca vreodata tara va avea nevoie de mine, sper sa fiu bine pregatita.

Sa-si faca griji Melescanu?

Probabil ca atunci va fi iesit din politica. Daca mai ramane in PNL, va iesi mult mai repede.

Ce-a zis UE despre declaratiile iresponsabile ale lui Melescanu?

Nu am discutat asta, pentru ca subiectul nu a intrat pe agenda de discutii, dar sunt declaratii riscante pentru Romania, adica foarte grave.

PD Prahova

Sunt in PD Prahova din ce in ce mai multi nemultumiti, cica va asteapta la cotitura.

Aveti o intrebare serioasa sau nu?

Dictatura familiei Anastase!

M-am plictisit de tema asta! Deocamdata, si la nivel judetean, si la Ploiesti, avem o echipa super, care trage mult, care are si rezultate. Comentatorii sunt pe margine si de cele mai multe ori din afara partidului, mai exact pesedistii, care stau pe margine si comenteaza.

Cand revine Hanganu la PD?

Nu e un subiect despre care vreau sa vorbesc. A fost presedinte al PD Prahova si cred ca nu ar fi elegant din partea mea sa comentez in vreun fel.

Deci, cand revine Hanganu?

Am o parere pe care am discutat-o cu o parte dintre colegii mei, la un moment dat, cand se zvonea asta, dar nu s-a concretizat nimic.

Adica nu vine Hanganu?

Nu comentez, din alte ratiuni, nu pentru ca sunt impotriva. Fac parte dintr-o echipa care reactioneaza intr-un anumit fel. Eu ascult aceasta reactie.

Cornelus, cand scapam de dansul?

Adica domnul prefect? Nu stiu, se pensioneaza? Nu mai e Blaga ministru la Interne, nu va pot spune. PD Prahova l-a avut in randurile sale pe Popescu, care a dat un examen pentru a ajunge prefect.

Lugu, lugu, bla, bla, bla!

E o realitate, oricat de mult va dezamagesc. Cred ca sunt si lucruri bune si lucruri proaste care se petrec la Prefectura. E bine asa?

Candidat la Primarie?

Nu avem un candidat, avem mai multi. Il veti afla pe cel ales, undeva la finele lunii septembrie, inceputul lunii octombrie.

Deci nu decide Liviu Luca cine va fi candidat?

Liviu Luca e in PD?

Nu stiu daca e in PD, dar e sponsor la PD!

Cu ce probati?

Nu probez, nu suntem la Tribunal.

E fals, sunt bataliile dumneavoastra personale cu Luca, nu implicati PD in treaba asta.

Pai, presa lui Luca sustine PD-ul. Telegraful, alpha TV... Adica vad o asemanare cu perioada 2000-2004.

Nu exista vreun ziarist caruia eu sa-i fi spus sa blocheze un articol sau sa nu il scrie. Prin urmare, cred ca nu e sustenabila afirmatia. Adica, nu la noi ati auzit expresiile "da-l afara pe ala!", "taie-i finantarile aluia!", "nu-i mai da aleia emisiune, ca nu vorbeste frumos despre mine!" si asa mai departe. In nici un caz nu ne putem comporta ca pesedistii. Si inca ceva. PD, in Prahova, nu a fost si nu e la conducere.

Si, daca tot m-am pornit, sa va mai aduc aminte ca, in perioada 2000-2004,

banul public a facut legea in presa. Si, ca tot va ocupati de subiectul asta, va propun sa faceti o analiza a societatilor care au contracte cu Primaria Ploiesti si cu ce jurnalisti lucreaza pe PR aceste firme. Asta ca sa vedeti cine este la putere si cine inchide gura presei in Prahova.

Cum era aia, ma pup pe gura cu Calota?

Ca telespectator, imi pot exprima un punct de vedere despre o emisiune.

Mi-am dat si eu cu parerea. Mie asa mi s-a parut atunci, ca primarul, cel mai injurat om la emisiunea Presing, a fost protejat.

Dragos Patraru

P.S. Rai cum ne stiti, va prezentam in exclusivitate speech-ul Robertei de la concursul din ’96: „Buna ziua, my name is Roberta Anastase and I’m coming from the country where Danube makes sea’s Delta - Romania!”. Specialistul redactiei in limba engleza, o somitate la el pe strada, zice ca domnisoara a facut doua greseli.

Prima, a folosit „Present continuous” in loc de „Present simple”, adica „I’m coming” in loc de „I come”, un fel de „Eu vin acum din Romania”.

Pai, si unde-i greseala, se intreaba vecinii specialistului? Greseala e ca, daca ar fi zis, „I come from Romania”, s-ar fi inteles ca tara ei natala e Romanica, nu ca tocmai s-a dat jos din avion, „in the land of the free and the home of the brave”, bai, Gogule!

Pentru a doua greseala, specialistul in engleza s-a consultat cu expertul in geografie, care sustine ca-n Romania exista Delta Dunarii, deci, „Danube’s Delta”, nu Delta Marii Negre, cum gresit a zis domnisoara Anastase.

Cum pretinde ca a fost olimpica la engleza, nu la geografie, mai c-am fi tentati sa-i trecem cu vederea a doua greseala. Oricum, sa stea linistita, americanii, la cata engleza-engleza stiu, nu s-au bunghit nici de prima. Iar la a doua, probabil au exclamat: „Yes, Romania, where Dracula eats mamaliga!”.