Valul de caldura care s-a abatut la inceputul saptaminii peste Romania a cauzat cresterea temperaturilor peste pragul de 40 de grade. Spre deosebire de alte judete, insa, in ceea ce priveste Clujul, problema nu este atit seceta, cit canicula.

Nu apa e problema

In ceea ce priveste rezervele de apa, cetatenii de pe raza judetului nostru pot sta mult mai linistiti decit romanii din alte parti ale tari i, desi statisticile indica faptul ca nivelul apei in judet se situeaza sub mediile multi-anuale pe aceleasi luni ale anilor trecuti.

In acelasi timp, desi cotele scazute ale apelor au cauzat o scadere cu pina la 75-80% a productiei de energie electrica comparativ cu alti ani, conform oficialitatilor, nu exista motive de alarmare.

In judetul Cluj, in ceea ce priveste temperaturile, acestea nu au depasit 37 de grade Celsius 3 zile consecutiv, dupa cum nici gradul de umiditate din aer nu a trecut pragul de 80 de unitati, exceptie facind doar Dejul, unde alaltaieri, in jurul orei 11, au fost depasite cotele de alarmare.

Rezidenti impotriva caniculei

Directorul executiv al Autoritatii de Sanatate Publica, Nicolae Deleanu, a confirmat ieri pentru monitorul cresterea semnificativa a cazurilor de hipertermie, serviciul de Ambulanta si personalul medical fiind suprasolicitate.

„Desi Clujul nu se situeaza in aria de temperaturi foarte ridicate, am avut in medie cam zece oameni pe zi care au sunat la Ambulanta din cauza caniculei“, a spus acesta.

Problema e prezentata in termeni mai dramatici de catre directoarea Serviciului de Ambulanta, Carmen Diaconescu, care a declarat, tot ieri, ca serviciul pe care il conduce are de-a face cu peste 200 de apeluri in interval de o zi: „Sintem pur si simplu depasiti de situatie! Cu toate ca personalul de care dispunem nu e suficient, acei medici lucreaza pe teren ore intregi la 35 de

grade!“. O solutie provizorie propusa referitor la aceasta situatie este suplimentarea temporara a personalului cu medici rezidenti. La jumatatea lunii iulie se preconizeaza inclusiv punerea in functiune a unei noi linii SMURD, care sa vina in ajutorul serviciului de ambulanta.

Angajatii trebuie protejati...

Conform inspectorului sef al Inspectoratului Teritorial de Munca, Daniel Pacurariu, in cursul zilei de azi si in perioada urmatoare vor fi efectuate controale zonale in mai multe intreprinderi, in scopul identificarii modului in care angajatorii aplica masurile legale prevazute in astfel de conditii meteorologice.

Una dintre masuri tine de depistarea muncitorilor cu afectiuni cardiace sau a hipertensivilor, prin intermediul unor controale medicale.

„Fiecarui angajat trebuie sa i se asigure zilnic intre 2 si 4 litri de apa minerala in conditiile de munca la temperaturi ridicate si, in functie de situatie, perioadele de lucru trebuie sa alterneze cu cele de repaus, iar programul poate fi oprit, in unele cazuri, intre 11 si 15“, a spus Pacurariu.

... dar si animalele

Masuri de protectie impotriva efectelor caniculei trebuie luate, in mediul rural, si in cazul animalelor. Directorul executiv al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Alexandru Duma, spune ca „unele pasuni nu au locuri cu umbra pentru animale.

Pentru evitarea hipertermiei in rindul acestora, vom face demersuri catre autoritatile locale pentru amenajarea acestora“. El a subliniat si faptul ca temperaturile ridicate pot cauza probleme majore in cazul firmei Protan, societate care se ocupa cu incinerarea deseurilor animaliere. Firma a avut probleme si in trecut, primind, insa, autorizatie de functionare in luna aprilie.

Protan se confrunta cu probleme de ordin logistic, semnalindu-se cazuri in care deseurile nu au fost depozitate corespunzator, nefiind duse la timp pentru incinerare.

Duma a mai mentionat ca societatea a fost avertizata sa „respecte cu scrupulozitate“ normele pe care le implica gestionarea deseurilor respective, intrucit Protan se ocupa cu arderea deseurilor din mai multe judete decit cele care ii sint arondate, multe dintre celelalte societati din domeniu intrind in restructurare.