In mijlocul caniculei aproximativ 150 de familii au ramas fara apa. De doua zile, locuitorii din satul Arsa, comuna Albesti, sunt nevoiti sa care apa in butoaie de la fantanile din localitate. Potrivit acestora, singurul vinovat este primarul comunei, Marian Gascan.

Astfel, locuitorii sunt de parere ca apa, care provine din putul localitatii, a fost oprita, cu acordul primarului, pentru ca unul dintre vecinii lor sa se racordeze la retea, cu toate ca mai exista o conducta care duce in curtea respectivului. In plus, satenii il acuza chiar pe primar ca nu ii lasa sa incheie contracte pentru furnizarea apei cu RAJA.

Pe de alta parte, primarul Marian Gascan afirma ca singurii vinovati pentru intreruperea apei sunt localnicii, care „uda in prostie”. Dar, daca este asa, primarul ar fi trebuit sa anunte Prefectura pentru a solicita o cisterna-doua de apa, pana la terminarea caniculei.

Locuitorii satului Arsa sunt nemultumiti de faptul ca a fost intrerupta furnizarea apei potabile pentru ca, sustin ei, o persoana sa-si traga o a doua conducta cu apa, mai ales in plina canicula. „Localnicii au ajuns sa care apa cu butoaiele de la fantanile din localitate, apa pe care nici macar animalele nu vor sa o bea si care este improprie consumului.

Eu nu consider ca este normal ca din cauza unei singure persoane un sat intreg sa ramana fara apa potabila in aceste zile in care temperaturile au fost foarte mari. Sau trebuiau cel putin sa ne anunte, ca sa ne luam din timp masurile necesare”, a declarat Constantin Scripcariu, unul dintre localnicii din satul Arsa.

Mai mult cetatenii il invinovatesc pe primarul Marian Gascan pentru faptul ca nu au putut face contracte cu RAJA Mangalia. „Suntem circa patruzeci de familii care am incheiat un contract pentru furnizarea apei potabile cu RAJA Mangalia. Dar la putin timp dupa ce am incheiat contractul, primarul a facut tot posibilul pentru a ne pune bete in roate.

A inchis pur si simplu vana care facea aprovizionarea si ne-a bagat pe gat apa din putul din localitate, care a ramas de pe vremea lui Ceausescu. Acum un an de zile, cand m-am dus cu semnaturi de la cetateni, care solicitau incheierea unui contract cu RAJA pentru a scapa de apa plina de rugina care vine din put, viceprimarul m-a luat la bataie.

Am vorbit si cu cei de la RAJA pentru a se relua furnizarea apei potabile, dar au spus ca nu pot face acest lucru pana nu e inchis putul, deoarece apa din put vine pe conductele lor. Aceasta situatie se intalneste si in satul Vartop, dar si in alte sate de pe teritoriul comunei Albesti”, a mai declarat Constantin Scripcariu.

Proiect pentru un nou put

De cealalta parte, primarul localitatii Albesti, Marian Gascan, a declarat ca apa nu a fost oprita si ca putul functioneaza. „Nu mai este apa pentru ca localnicii uda in prostie prin gradini. Sistemul functioneaza, dar pentru ca oamenii nu sunt cumpatati, apa nu ajunge peste tot, ci se opreste in vale si nu mai ajunge pana la casele de pe deal.

Tocmai din acest motiv am intocmit un proiect pentru a mai face un put, astfel incat pe viitor sa nu mai fie probleme cu distributia apei in localitate”, a afirmat primarul Gascan. In ceea ce priveste acuzatiile aduse de localnici pentru oprirea apei furnizate de RAJA Mangalia, Marian Gascan a declarat ca nu are nici o vina.

„Apa a fost oprita tocmai pentru binele localnicilor, pentru ca apa din put care trebuia sa ajunga la acestia se ducea la vale pe conductele RAJA inspre Mangalia si nu mai ajungea la locuitori. Acesta este motivul real pentru care a fost inchisa conducta respectiva si nicidecum ca as fi avut eu vreun interes in toata aceasta treaba.

Tocmai de aceea s-a facut acest sistem de aprovizionare cu apa din puturile din localitate. in prezent avem 30 de astfel de puturi, dar dupa cum am mai spus voi mai construi cateva. Cei care ma acuza sunt bolnavi. Sunt doua sau trei persoane care au ce au cu mine si care incearca sa-i manipuleze si pe ceilalti cetateni.

Referitor la Scripcariu, acesta are si certificat prin care se atesta ca este bolnav mintal. A apelat la un moment dat si la avocatul poporului”, a adaugat primarul localitatii Albesti.