Consiliul Local Oradea va acorda, incepand de anul viitor, facilitati firmelor care fac investitii mai mari de 5 milioane de euro. Regulamentul privind stimularea atragerii de investitii si sustinerea dezvoltarii economice durabile in Oradea va fi aplicat din ianuarie 2008.

Firmele care vor dori sa beneficieze de scutiri de la plata unor taxe si impozite locale trebuie sa se adreseze CL Oradea si sa dovedeasca ca indeplinesc o serie de conditii prevazute in regulament.

Astfel, valoarea investitiei trebuie sa fie de minimum 5 milioane de euro, lucrarea sa respecte normele europene de protectie a mediului, fapt ce trebuie dovedit cu documente eliberate de Ministerul Mediului, iar imobilul pentru care se cere scutirea sa fie functional dupa data de 31 decembrie 2007.

Municipalitatea s-a gandit, astfel, ca aceste facilitati vor duce si la cresterea gradului de ocupare a fortei de munca, dezvoltarea sectorului IMM in Oradea si realizarea de beneficii fiscale la bugetul local pe termen lung.

Insa, pentru a beneficia de facilitatile fiscale acordate de CL Oradea, firmele nu au voie sa aiba datorii la buget. Totodata, societatile care au beneficiat de facilitati si instraineaza total sau partial bunurile impozabile pentru care s-a acordat scutirea de taxe vor plati diferenta de impozit de la care au fost scutite.

Astfel, pentru investitiile mai mari de 5.000.000 de euro se va acorda o reducere a impozitului pe cladiri de 10%, pentru investitiile mai mari de 10.000.000 de euro de 20%, pentru investitiile mai mari de 15.000.000 de euro reducerea va fi de 30% si pentru investitiile mai mari de 20.000.000 de euro reducerea va ajunge la 100%.

Ioan Mintas, presedintele Consiliului National al IMM-urilor si consilier local la Oradea, considera ca orasul avea nevoie de un astfel de regulament in ideea in care el ofera o anumita siguranta marilor investitori, care au cam ocolit Oradea."Acest regulament a fost gandit in ideea in care la ora actuala in Oradea avem investitii mari mai putine decat in alte orase.

S-ar putea sa mai acordam si alte tipuri de facilitati", a declarat Ioan Mintas.