180 de beneficiari ai fondurilor

Numeroase scoli din judet asteapta inca sa vina banii pentru renovari de la buget

Cele 525 de unitati de invatamint preuniversitar din judetul Cluj au avut la dispozitie peste 40 de milioane de lei pentru investitii. In urma cu mai bine de 2 saptamini, aflat la Cluj-Napoca, ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, tragea un semnal de alarma referitor la gradul de cheltuire a acestor fonduri.

La vremea respectiva, din totalul fondurilor guvernamentale alocate judetului Cluj se folosisera doar aproximativ 4 milioane de lei. Astfel, Clujul cheltuise doar 9,6% din banii alocati si se situa printre judetele codase, alaturi de Giurgiu si Calarasi. Pina in prezent, au fost transferate catre primarii 7,2 milioane de lei, suma de care ar fi trebuit sa beneficieze 188 de scoli.

Crestere vizibila, dar nu suficienta

„Primul ministru s-a declarat foarte suparat pe toate judetele din tara in ceea ce priveste cheltuirea banilor“, a declarat inspectorul general scolar din ISJ Cluj, Hadrian Arion. El a adaugat ca fondurile utilizate in judetul Cluj au crescut de la 9,6% la 17,35%, dar ramin sub media pe tara, calculata la 18%. „Am crescut vizibil, dar nu suficient de mult.

Ne vom stradui si vom trimite inspectori pe la primariile din judet pentru a monitoriza si informa lumea despre procedura de folosire a acestor bani“, a mai spus Arion. Pina in prezent, fruntase la acest capitol sint Bihorul si Bistrita, dar reprezentantii ISJ Cluj cred ca, pina la sfirsitul anului, si Clujul se va afla printre ele.

Anul 2008, anul utilitatilor

Reprezentantii ISJ au mai anuntat ca 2008 va fi un an in care lucrarile la unitatile de invatamint se vor axa in principal pe utilitati. „Inainte de vizita ministrului Educatiei la Cluj era doar o lucrare inceputa. Acum mai sint doar patru neincepute, ne-a prins bine scuturarea ministrului“, a mai spus Arion, care a adaugat ca Adomnitei a promis sa revina in judet in luna octombrie.

Seful ISJ a amenintat cu redirectionarea fondurilor alocate primariilor care nu au inceput inca lucrarile. „Hotaririle de anul acesta au adus sume imense fata de anii trecuti. Vom propune continuari doar la primariile care au lucrat bine“, au conchis reprezentantii ISJ.

ALOCARE

10

milioane de lei ar trebui sa cheltuie Primaria Cluj-Napoca pina la sfirsitul anului pentru investitiile in invatamintul preuniversitar.