Deputatul Petru Calian cere sanctionarea Directorului Arhivelor Nationale, Dorin Dobrincu. Potrivit lui Calian, Dobrincu s-ar face vinovat de nerespectarea legislatiei privind divulgarea datelor personale.

Deputatul clujean solicita membrilor Parlamentului sa ia masuri pentru sanctionarea Directorului Arhivelor Nationale, Dorin Dobrincu. Motivul invocat de Calian este ca prin punerea in cercetare a dosarului de cadre apartinand Patriarhului Teoctist, Dobrincu a incalcat dispozitiile privind restrictionarea termenelor de cercetare.

Mai exact Dobrincu a incalcat Legea 16/1996 care prevede la Anexa 6 termenele in care pot fi date spre cercetare documentele privind interesele nationale, drepturile si libertatile cetatenesti.

Anexa precizeaza urmatoarele: ,,dosarele personale se dau in cercetare dupa 75 de ani de la crearea lor’’, iar ,,documentele privind viata privata a unei persoane dupa 40 de ani de la moartea acesteia’’.

Petru Calian considera ca pe langa sanctionarea conducerii Arhivelor Nationale, din cadrul CNSAS-ului ar trebui eliminte taote persoanele care detin functii politice.