Sute de case din mai multe localitati din nord-vestul judetului Galati au fost inundate. Viitura a ucis doi oameni si alte zeci de persoane astepta in continuare sa fie salvate. La ora 13 situatia era ameliorata si urma sa intre in normal, avand in vedere ca ploaia s-e oprise.

Cea mai trisa soarta a avut-o o femeie din Tecuci, care a fost gasita decedata in gospodarie, impreuna cu mai multe animale.

Inspectie ministeriala

Guvernul a trimis ajutoare de urgenta la Tecuci. Zeci de tone de apa minerala, alimente si combustibil au ajuns la sinistratii dinTecuci, de la Rezervele Statului. Masura a fost adoptata de Guvern la solicitarea prefectului judetului Galati, Mihai Capra.

Pe lista de ajutoare pentru populatia din Tecuci se numara 50.000 de litri de apa minerala, 15.000 de litri de ulei, 10.000 de kilograme de zahar, 10.000 de cutii de pate din ficat, 20.000 de conserve din carne de porc si 20 de tone de motorina. Premierul Calin Popescu Tariceanu a fost ieri la Tecuci, la bordul unui elicopter al Ministerului Internelor si Reformei Administrative.

Premierul a fost insotit de ministrii Internelor, Cristian David, Mediului, Atilla Korodi, si Muncii, Paul Pacuraru. Scopul vizitei premierului Tariceanu a fost acela de a inspecta cartierele cele mai afectate din Tecuci.

„Premierul a inspectat cartierele intr-o masina de teren, pentru a evalua dimensiunea dezatrului produs din cauza ploilor torentiale si a viiturilor ce le-au urmat“, ne-a declarat Emanuela Turcu, purtator de cuvant al Prefecturii Galati.

Dupa evaluarea situatiei, premierul a dispus luarea unor masuri si acum sunt asteptate ajutoare si alocarea unor sume de bani pentru a-i ajuta pe localnici. „Pagubele sunt mai mari decat ne putem imagina si e nevoie de o mobilizare generala. Suntem mobilizati si cei care au nevoie de ajutor il vor primi”, a declarat Calin Popescu Tariceanu.

Primul-ministru a afirmat ca in zona sunt doua elicoptere SMURD pentru a acorda sprijin. De asemenea, Tariceanu a mai spus ca Guvernul va aloca ajutoare in materiale de constructii pentru refacerea locuintelor afectate de inundatii. ªeful Guvernului s-a aratat insa nemultumit de modul in care Politia Rutiera din Galati si Vaslui a actionat pe drumurile inundate.

Ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, a dispus suplimentarea dispozitivului de jandarmi din Galati, dizlocat la Tecuci, cu un detasament de 50 de jandarmi, care va fi adus de la Braila. Misiunile acestora vor viza asigurarea sprijinului pentru persoanele sinistrate, dar si evacuarea si punerea la adapost a bunurilor personale ale acestora.

Se suplimenteaza fortele umane si logistice de interventie la Tecuci

Ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, l-a asigurat pe prefectul judetului Galati, Mihai Capra, de tot sprijinul material si logistic pentru inlaturarea imediata a efectelor inudatiilor din nord-vestul judetului si, in special, cele de la Tecuci.

Ca o masura imediata, ministrul Cristian David a dispus suplimenatarea fortelor de jandarmi din Galati, dizlocate la Tecuci, cu un detasament format din 50 de jandami de la Braila. Acestia vor actiona pentru sprijinirea populatiei sinistrate si pentru salvarea bunurilor.

In acelasi timp, Ministerul Internelor si Reformei Administrative a pus la dispozitia SMURD si a Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei doua elicoptere. Elicopterul pentru SMURD a intervenit pentru transportarea la spitalul din Tecuci a unei femei insarcinate si a unui barbat dependent de dializa, ambii din localitatea Brahasesti.

Elicopterul pentru MCTI va transporta in judetul Galati logistica necesara pentru repunerea in functiune a comunicatiilor si pentru realimentarea cu energie electrica a localitatilor afectate. Astazi, la ora 15.00, situatia operativa din judetul Galati se prezinta dupa cum urmeaza: Localitati afectate: 10 ( mun.

Tecuci si 9 localitati rurale - Toflea, Brahasesti, Nicoresti, Buciumeni, Vizuresti, Negrilesti, Priponesti, Ghidigeni, Munteni); Persoane decedate: 2 ( mun. Tecuci - 2 persoane in varsta de 73 si - 84 ani); Persoane evacuate : 623 (mun.

Tecuci - 200 persoane ; Ghidigeni- 14 persoane ; Priponesti - 25 persoane; Brahasesti - 370 persoane; Nicoresti - 14 persoane ); Case inundate : 357 (mun. Tecuci - 200, Munteni - 21; Buciumeni - 135; Poiana - 1); Anexe gospodaresti : 93 ( Munteni - 13, Buciumeni - 80); Poduri: 2 ( Poiana ); Podete : 10 ( Buciumeni).

Alte pagube au fost inregistrate in comuna Munteni. Aici drumul comunal ce face legatura intre comuna Munteni si comuna Corod a fost afectat pe o distanta de 500 ml. Drumul judetean DJ 240 la iesirea din satul Ungureni spre satul Slobozia Blaneasa a fost colmatat pe o portiune de 500 ml iar drumul judetean DJ 252 G Branesti-Þepu este afectat pe o portiune de 4 km.