Conflictul dintre Andrei Marga, fostul rector al UBB, actualmente Presedinte al Colegiului Academic si Catalin Baba, decanul de la Stiinte Politice, s-a transformat intr-un razboi deschis. Marga a reusit sa tina prima pagina a ziarelor, acuzindu-l pe Baba ca a facut din facultatea pe care o conduce un fief al democratilor. Andrei Marga fiind el insusi cunoscut ca membru marcant al PNL.

Dar de ce a izbucnit tocmai acum conflictul si care sint resorturile adinci ale unui astfel de razboi? Foaia Transilvana a facut o scurta radiografie a conflictului.

Atacul lui Marga la democrati

Andrei Marga a facut politica la nivel inalt in ultimii zece ani. A fost ministru PNTCD, presedinte PNTCD, apoi membru marcant PNL. Liberal militant, a facut campanie electorala pentru Alianta D.A., iar acum face opozitie guvernului Tariceanu cochetind in acelasi timp cu PLD.

Este de notorietate faptul ca Marga si-a dorit sa ocupe postul de ministru al Educatiei, scop pentru care a intrat in orice partid care i-a oferit o astfel de promisiune. Faptul ca, in 2004, cind Alianta a cistigat alegerile nu a fost numit in aceasta functie a insemnat pentru Andrei Marga o lovitura pe care a pus-o categoric pe seama democratilor.

A vazut atunci in gestul lor de a-l prefera pe Mircea Miclea o sfidare de neiertat.

In decembrie 2004, Andrei Marga isi facuse bagajele pentru a pleca spre Bucuresti. Tot in acele zile, Emil Boc, spun prietenii celor doi, nu i-a mai raspuns la telefon. Spre Capitala plecase Miclea. Rusinea de a se fi afisat degeaba cu Boc in clipurile electorale l-a facut pe Andrei Marga sa nu uite si, iata, sa nu ierte.

„Pe Andrei Marga nu noi n-am vrut sa-l punem ministru la Educatie, ci Traian Basescu. Basescu n-a vrut sa auda de el, ca au fost colegi in guvernul CDR si nu stiu ce a fost intre ei atunci. A trebuit sa cedam educatia pentru Sanatate. Nu liberalii l-au faultat, ci Traian Basescu”

Horia Uioreanu, deputat PNL

Baba plateste

Catalin Baba a fost „omul care a dus servieta” lui Andrei Marga ani de zile. Coechipieri apropiati, cei doi au impartasit cam aceleasi optiuni politice, dar si ambitii carieristice. Dupa ce isi demonstrase loialitatea fata de Marga, Catalin Baba a ajuns unul dintre cei mai tineri decani din istoria Universitatii. La doar 37 de ani!

Baba fiind apropiat al democratilor, atita vreme cit cei doi trageau impreuna la caruta Aliantei s-au inteles foarte bine. Anii care au urmat i-au despartit insa.

Dupa o scurta etapa in care Baba l-a ajutat pe maestrul sau sa se razbune pe Miclea si pe „gasca” democratilor care l-au faultat, „lupul cel tinar” s-a orientat spre a pastra relatii amiabile cu colegul Emil Boc, devenit primar al orasului si lider de partid.

In acelasi timp, Emil Boc preda Drept Constitutional la Stiinte Politice, facultate pe care Baba o conduce. Acuzele pe care i le aduce acum Andrei Marga prin comunicate remise redactiilor chiar si duminica, au un aer revansard. Prea multe si prea dintr-o data.

Ceea ce ne face sa credem ca actualul conflict nu are ca miza imbunatatirea curriculei de la Stiinte Politice, care putea fi facuta de multa vreme, ci frina pe care unul vrea sa i-o puna celuilalt in competitia politica: Catalin Baba are intentia de a se inscrie in PD.

Cel mai probabil ca Andrei Marga il suspecteaza de intelegeri cu democratii asupra unui viitor ministeriat la Educatie.

Reprosuri grave

„Catedra nu a reusit sa genereze studii si carti relevante in domeniul propriu-zis al stiintelor politice, nu a organizat nici o reuniune stiintifica semnificativa la nivel national sau international, cercetarile realizate au numai o semnificatie provinciala.

Catedra nu a reusit sa iasa dintr-o conceptie depasita a stiintelor politice, care le transforma pe acestea in simple servante ale conjuncturii si nu a reusit sa aduca in fata specialisti competitivi pentru a aborda problemele actuale ale Romaniei si ale Uniunii Europene”.

Aceste reprosuri ii sint aduse intr-o decizie din 27 iulie, iar tonul cu care i se cer facultatii masuri urgente este unul ultimativ. Cel mai probabil ca nerespectarea lor va duce la sanctiuni sau chiar la schimbarea lui Catalin Baba din functia de decan. Faptul ca Andrei Marga a facut public in acest moment conflictul poate fi acoperirea publica a unei rafuieli care nu mai putea sa astepte.

Cind Marga arde, Baba se piaptana

Profesorul Vasile Puscas preda istorie contemporana la Facultatea de Istorie si Filosofie. Puscas este cel care a conceput proiectul facultatii de studii politice si a obtinut finantare din SUA pentru acesta. Despre ce se intimpla acum la UBB, spune ca este o consecinta asteptata a unui trecut complice in care cei doi au profitat politic de Universitate, ca si de Facultatea de Stiinte Politice.

„Cind am facut proiectul, doream sa avem o institutie de dezvoltare a teoriei politice si a analizei empirice, care sa pregateasca o noua cultura politica in Romania, bazata in primul rind pe realitatile de la noi. Pentru asta, am primit bani de la americani. La inceput, am trimis studentii in practica la Parlament, la partidele politice, la Guvern sau la institutiile administratiei locale.

Facultatea avea o comunicare absolut demna cu lumea politica. Inca de la inceput, au existat tendinte de a da o anumita culoare personala unor proiecte. (n.r. Vasile Puscas se refera aici la Andrei Marga, care atunci era membru PNTCD, ulterior presedinte al acestui partid).

Cind am vazut ca nu se respecta proiectul si ca s-au instrumentat studentii, cadrele didactice spunind ca selectia o faceau americanii, desi nu era asa, mi-am dat demisia.”

La facultatea care s-a nascut dintr-un proiect al lui Vasile Puscas, Vasile Puscas nu mai preda nimic de ani buni. Spune ca aceste lupte intestine au un efect extrem de nociv asupra institutiilor, dar si ca americanii finantatori s-ar putea sa renunte la un proiect pe care beneficiarii il considera ratat.

Catalin Baba a refuzat sa faca orice comentariu asupra acuzelor pe care i le aduce Andrei Marga, desi toata presa a insistat sa obtina de la el o declaratie pe aceasta tema.

Vasile Puscas, autorul proiectului Facultatii de Stiinte Politice: „Daca decanul Baba nu poate sa-si apere facultatea, daca trecutul complice cu Andrei Marga pe baricadele politice il face vulnerabil, atunci trebuie sa plece!”