Unii dintre parinti trebuie sa renunte la servicii pentru a-si insoti copiii, iar altii sint hotariti sa ii retraga de la scoala.

“Foarte prost or facut ca or inchis-o. Noi si asa traim cum traim. Nu avem nici locuri de munca, nici pensii ca lumea. Acuma trebuie sa ii aducem 8 kilometri. Nu este nici masina, nici nimic. Si chiar daca ar fi, de unde sa platim?”, se intreaba disperata Ileana Gherman.

Lipsa banilor si viata si asa destul de dificila completeaza o situatie care ii impinge pe oameni in disperarea de a face orice efort pentru scolarizarea copiilor. Alti parinti sint dispusi sa nu ii mai trimita pe copii la scoala. “Foarte greu. Dar nu avem ce face. Acum trebuie sa ne lasam de servici ca sa iI putem aduce in fiecare zi 8 kilometri incoace si 8 inapoi.

Bani de masina nu avem si nu il putem lasa fara scoala. Macar el sa aiba un viitor”, se declara hotarit la masuri drastice Daniel Dan.

Niculina Barbu: “Ce sa facem acum? Il tinem acasa si o sa faca si el ce am facut noi. Ramine cu patru clase si grijeste de casa si de animale. Macar asa nu moare de foame”.

“Noi avem 5 copii. Trei vin aici la scoala. Nu stiu de unde le-om da sa mearga de acum la Baia, dar e greu”, declara, sfirsit, Valeriu Cosma.

Administratia in impas

Situatia este acuzata din plin si de administratia locala. “Nu se poate asa ceva. E un drum lung. Nu se poate, mai ales iarna sa mergi 8 kilometri, si chiar mai mult ca sint si de pe munti. Nu poti om mare! Dar copil? Sint aici si animale salbatice. Sintem ca in evul mediu si mai rau”, se plinge Cristin Toader, unul dintre alesii locali din Baia de Aries.

“Am mai vazut citeodata cind mergeam cu tata, dar nu mi-o fost frica. Dar, nu vin singura ca mi-e teama”, povesteste cu groaza despre salbaticiuni Andra Barbu, eleva in ciclul primar.

“Parintii trebuie sa munceasca sau sa se ocupe de educatia copiilor. Nu le pot face pe amindoua. De aia am facut eforturi, noi ca administratie locala, sa ii sprijinim cit putem. N-am mai patit asa ceva de cind sint primar. Nu am stiut nimic, nu o zis nimeni nimic, numa’ ne-am trezit ca incepe scoala si ca noi nu mai avem. Nu se poate asa ceva.

O sa mearga si o sa stea cite doua ceasuri prin crisme pina vine autobuzul sau ceva sa mearga acasa. Asta-i educatia ce o dam la copii!”, acuza Silviu Mirzan, primarul din Baia de Aries. Deocamdata, in judetul Alba, unitatea de la Muncel este prima aflata intr-o astfel de situatie. In cazul celorlalate scoli inchise in acest an, solutiile erau mult mai la indemina pentru parinti si elevi.

Solutii

Inspectoratul Scolar considera ca inchiderea unitatii se impunea, dar ca in mod normal nu exista problemele asa cum sint ele intelese de oamenii din Baia de Aries si Muncel. “Decizia desfiintarii scolii de la Muncel a fost luata in sedinta Consiliului de Administratie din data de 13 decembrie 2006 in vederea eficientizarii retelei de invatamint.

Scoala cu clasele 1-4 din Muncel este o unitate ce tine de mediul urban, de aceea am considerat ca poate fi arondata, fiind vorba despre o scoala cu 11 copii, Grupului Scolar <> care are nivelul de clase 1-12, pentru ca acesti copii sa fie integrati in clase intregi, deci evident calitatea invatamintului sa fie alta.

Ei au fost cuprinsi pentru un microbuz scolar, deci vor fi dotati. Microbuzele vor veni undeva in jurul datei de 1 noiembrie”, a declarat inspectorul scolar general adjunct al Inspectoratului Scolar Alba, Elena Ignat.