In cursul zilei de ieri, cea mai vizibila schimbare in “eterna liniste” a orasului era multimea de copii vizibil fericiti ca au fost la teatru si la fel de vizibil preocupati sa nu isi scape baloanele inscriptionate cu logo-ul festivalului.

Festivalul a avut o prefata, in 21 septembrie, cind pe scena Casei de Cultura a Sindicatelor au urcat artistii Teatrului Odeon din Bucuresti, cu piesa “Un Tango Mas”, in regia lui Alexandru Dabija.

Marti, 9 octombrie, incepind cu ora 21 este programata postfata festivalului, un concert special sustinut de Sanda Weigl si invitatii sai din Statele Unite, cu muzica romaneasca si piese de cabaret german.

Program deosebit

Intre 3 si 7 octombrie sint concentrate peste 60 de evenimente culturale, intre care se afla foarte multe spectacole de teatru, atit de papusi, cit si pentru adulti, dar si ateliere, lansari de carti, spectacole muzicale sau de opereta.

Programul este foarte generos si va include si piese care, in afara de Bucuresti, pot fi vazute doar la Alba Iulia, cum este spectacolul “Broadway - Bucuresti” (programata pentru duminica la ora 18, la Casa de Cultura a Sindicatelor), precum si reprezentantii aclamate indelung peste hotare, cum ar fi “Revizorul” al Teatrului Odeon, reprezentatie care a avut loc aseara si

pentru care biletele s-au epuizat in timp record. La festival vor participa si artisti de peste hotare, un spectacol cu totul special fiind cel de dans care a incheiat prima zi a festivalului, “Flamenco por el mundo”, cu dansatori din Franta si Spania.

Bilete vindute ca piinea calda

Biletele s-au vindut in timp record si pentru ambele reprezentantii ale spectacolului “Capra” - programate pentru astazi si miine, avindu-l in rolul principal pe Marcel Iures, cu toate ca pretul biletelor a fost dublu comparativ cu restul spectacolelor.

Ieri se mai gaseau ceva bilete la celelalte spectacole, dar numai la sediul Teatrului de Papusi “Prichindel”, in restul locatiilor biletele fiind epuizate.

Multe manifestari sint programate in aer liber cu acces gratuit, iar pentru majoritatea celor din sala pretul stabilit pentru un bilet poate fi considerat derizoriu, 9 lei. Daca vor fi dispusi sa stea in picioare, elevii si studentii vor putea intra gratuit pe baza carnetului.

Tinind cont ca au urcat foarte sus stacheta festivalului, organizatorii, Teatrul de papusi “Prichindel” si Consiliul Judetean Alba, au declarat ca sint constienti ca le va fi greu sa se mentina in viitor, dar cred ca daca vor exista bani vor reusi, in primul rind prin aducerea mai multor trupe de peste hotare. In acest an, bugetul festivalului este de 400.000 lei.

Mai trebuie remarcat si faptul ca, festivalul de teatru de la Alba Iulia va avea si o puternica latura sociala, multe actiuni fiind dedicate copiilor istitutionalizati sau cu handicap si batrinilor din azile.

Un moment cu totul special este programat pentru seara aceasta, de la ora 22.30, la Pub 13. Este vorba despre o seara in memoriam Florian Pitis, sub genericul “Povestea celui mai frumos din orasul acesta”.

Programul de astAzi

10.00 - “Punguta cu doi bani” - Teatrul Puck Cluj (la Teatrul de Papusi Prichindel)

12.00 - “Buxifan” dupa “Povestea fara sfirsit” - Teatrul pentru Copii si Tineret Colibri Craiova (la Casa de Cultura a Studentilor)

11.00 - “Recunoasteti Povestea!” - teatru radiofonic, SRR (la Gradinita nr. 12)

14.00 - Atelier de lucru / Teatru Forum, sustinut de actorii Teatrului de l’Oprimee Paris (la Casa de Cultura a Sindicatelor, sala mica)

15.00 - Atelier de lucru / Povesti Vazute de Copii - Oan Leahu (la Casa de Cultura a Studentilor, Sala Oglinzilor)

15.30 - Lansare revista ManInFest (la Teatrul de Papusi Prichindel)

16.00 - “Oleanna” - Teatrul Act Bucuresti (la Teatrul de Papusi Prichindel)

16.00 - In amintirea marilor artisti - teatru radiofonic, SRR (la Traseul celor Trei Fortificatii, Sala Vinului)

18.30 - Vernisaj expozitie de fotografie “Poveste cu cai si calareti” - Centrul Cultural American din Romania (la Casa de Cultura a Sindicatelor)

19.00 - “E doar sfirsitul lumii” - Teatrul Odeon Bucuresti (la Casa de Cultura a Sindicatelor)

21.00 - “Capra” - Teatrul Act Bucuresti (la Teatrul de Papusi Prichindel)

22.30 - Povestea celui mai frumos din orasul acesta/ In memoriam Florian Pitis (la Pub 13)