Studentii de la UBB sint decisi sa urmeze exemplu colegilor de la UTCN, care au iesit in strada imediat dupa inceperea anului universitar

Un grup de studenti ai Facultatii de Istorie si Filosofie sint hotariti sa demareze saptamina viitoare un miting, dupa ce Consiliul de Administratie al Universitatii „Babes-Bolyai“ a hotarit obligativitatea examenului de licenta in rindul studentilor din anul IV, desi Consiliul Profesoral al Facultatii a hotarit opusul.

Spiritele s-au incins in contextul in care anul acesta vor absolvi, pe linga ultima generatie de studenti care invata in regim de 4 ani, inclusiv cei care invata in regim de 3 ani, in urma implementarii Procesului Bologna. „Hotarirea, luata in 6 noiembrie, specifica faptul ca s-a avut in vedere propunerea majoritatii facultatilor si a studentilor.

Asta vrem noi sa vedem, care facultati si care studenti, pentru ca noi, de exemplu, nu sintem de acord“, a declarat unul dintre initiatorii protestului. „La Istorie si Filosofie s-a votat in consiliul profesoral sa nu se dea, asadar au trecut peste autonomia facultatii.

Nu ni se pare corect ca, desi vom face acelasi master, vom fi admisi pe criterii diferite, adica cei de pe sistemul de 3 ani fara examen de licenta, doar cu nota de pe lucrarea de diploma, iar noi cu media dintre nota la examenul de licenta si cea de la lucrarea de diploma“, continua acesta, adaugind ca spera sa obtina sustinerea cit mai multor colegi de la alte facultati aflati in aceeasi situatie si ca, pe 27, vor iesi in strada cel putin 300 de tineri.

19 voturi pentru, din 21

Prefectul studentilor, Andrei Ciubuc, a declarat ca nu se poate exprima asupra protestului atita timp cit nu s-a intilnit cu initiatorii. El a confirmat, in schimb, faptul ca a fost contactat de citiva dintre ei la sfirsitul saptaminii, dar ca intilnirea a fost anulata.

Conform lui Ciubuc, in Consiliul din 6 noiembrie, „cel care a sustinut o solutie unitara pentru rezolvarea problemei a fost tocmai decanul Facultatii de Filosofie“.

Conform studentilor, insa, „solutia unitara a fost propusa in ideea anularii examenului“. „Eu am pledat pentru ca aceasta decizie sa fie luata la nivel de facultati“, a mai spus prefectul studentilor, adaugind faptul ca nu au existat vociferari in momentul luarii deciziei, care a fost adoptata cu 19 voturi pentru, din 21 posibile.

El a dat drept solutie la intreaga problema o noua hotarire, propusa de unul dintre decani, care sa o anuleze pe cea din 6 noiembrie.

Ce mai vor studentii

Reprezentantii studentilor de la Istorie si Filosofie urmeaza sa prezinte azi la Primarie o cerere de organizare a mitingului de martea viitoare. Totodata, ei planuiesc sa se prezinte in fata rectorului pentru a incerca gasirea unei solutii.

Pe lista revendicarilor, pe linga anularea examenului scris de licenta, se numara inclusiv o mai mare transparenta la nivel decizional, prin atribuirea unui caracter public sedintelor de senat, pastrarea sesiunii de licenta din februarie, suplimentarea locurilor la master, avind in vedere ca vor absolvi doua generatii, si o mai buna comunicare din partea secretariatelor si a personalului administrativ din facultati.