"Nu stim nimic despre asa ceva" spun liderii PDL din filialele Iasi si Dambovita dupa ce ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, a afirmat, marti, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca mai multe filiale PDL, intre care Iasi si Dambovita, au cumparat cu functii delegatii la Congresul PSD din februarie 2010 pentru a-l vota pe Victor Ponta la sefia partidului. Cei mai multi dintre membrii PDL din cele doua filiale consultati de HotNews.ro spun despre declaratiile lui Lazaroiu ca sunt "neintemeiate" si "surprinzatoare". "Pana la aceste declaratii n-am auzit nici macar un zvon despre asa ceva", spune Marius Spinu, deputat si presedinte PDL Iasi. "Mi se pare greu de realizat acest lucru. Nu pot infirma ce a spus dl. Lazaroiu, dar imi par declaratii deplasate si lipsite de substanta", sustine Daniel Oajdea, deputat PDL de Iasi.

Spinu, Oajdea, Albu si PopescuFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

Ministrul muncii, Sebastian Lazaroiu, a afirmat, marti, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca mai multe filiale PDL, intre care Iasi si Dambovita, au cumparat cu functii delegatii la Congresul PSD din februarie 2010 pentru a-l vota pe Victor Ponta la sefia partidului.

Declaratiile ministrului Sebastian Lazaroiu din interviul HotNews.ro:

  • Sunati-i pe cei de la PDL Dambovita, pe cei de la PDL Iasi si o sa aflati mai multe amanunte. Nu va dati seama ce canale de comunicare exista la nivel local intre reprezentantii tuturor partidelor. Hai sa nu ne mai miram si sa facem pe fetele mari. Fiecare organizatie locala isi trimite niste delegati, niste reprezentanti. Date fiind canalele de comunicare la nivel local, intre toate partidele,intre PDL, PSD, PNL, daca exista relatii bune acolo pot fi selectati reprezentantii, delegatii respectivi, in asa fel incat sa voteze intr-un anume fel.
  • Depinde care-i raportul de forte in judetul respectiv intre cele doua partide. Daca un partid e la putere si celalalt e in opozitie in judetul respectiv, sigur ca partidul de la putere poate sa ofere anumite avantaje. Sunt avantaje pe care cel care se afla la putere intr-un judet poate sa le ofere unor oameni. Sunt anumite functii la nivelul judetului, sunt anumite privilegii sa spunem, nu e mare lucru, si in general nici nu vorbim de coruptie. Si se intampla asta, avand ce sa oferi evident ca poti sa si ceri.
  • Am dat doua exemple in care s-a intamplat, s-a intamplat in mai multe judete, dar puteti sa vorbiti cu ei. Eu am spus un singur lucru: Victor Ponta este un prieten al PDL. PDL ar trebui sa se bucure ca Victor Ponta este presedintele PSD iar atacurile lui impotriva partidului, impotriva presedintelui Traian Basescu sunt...sigur, el trebuie sa justifice pozitia de presedinte in fata celor care l-au pus, ma refer la Iliescu, Nastase, Hrebenciuc si ceilalti seniori ai partidului.

Ca urmare a acestor declaratii, HotNews.ro a contactat o parte din liderii PDL din cele doua organziatii (Iasi si Dambovita) pentru a afla si opiniile lor pe acest subiect.

Marius Spinu

Marius Spinu

Foto: Agerpres

Marius Spinu, deputat PDL de Iasi, presedintele Organizatiei PDL Iasi:

  • Nu stiu nimic despre ce a declarat domnul Lazaroiu. Nu am auzit niciun fel de discutii de genul asta in filiala. Pe atunci Dan Carlan era presedinte de filiala. Daca domnul Lazaroiu stie mai multe, chiar as fi interesat sa aflu daca s-au facut astfel de targuri. Pana la declaratia domnului Lazaroiu, n-am auzit nici macar un zvon despre asa ceva.
  • Functiile se negociaza direct intre liderii celor doua filiale. Domnul Nechita si domnul Carlan la momentul respectiv.

"Domnul Victor Ponta este prieten pentru PDL prin prostiile pe care le face"

  • Domnul Victor Ponta este prieten pentru PDL prin prostiile pe care le face. Politic este imatur si cred ca modul in care conduce PSD ne ajuta pe noi. Nu are forta unui adevarat presedinte de partid. Sa fii presedintele unui partid ca PSD inseamna sa ai o anumita anvergura, pe care nu o are domnul Ponta. El intra in jocuri pe la televizor, foloseste cuvinte foarte tari, la limita decentei. Comparandu-l cu Adrian Nastase sau cu Ion Iliescu, e un regres din punct de vedere al statutului unui lider politic la nivel central, dar pentru noi este bine.
  • E greu de spus daca PDL l-ar fi vrut pe Ponta la sefia PSD. Nimeni nu stia ce face domnul Ponta si care va fi traseul lui dupa ce va fi ales. Initial, in perceptia inclusiv a noastra, am spus "Uite, a venit un nou lider, tanar. Va putea mobiliza eventual un electorat care nu era specific PSD-ului, care deobicei are un electorat imbatranit". La alegeri noi nu-i dadeam sanse lui Ponta, dar dupa asta ne gandeam ca PSD a facut o alegere buna ca va putea sa-si diversifice tipul de electorat si ca va avea loc o improspatare la varf, alt tip de oameni. din nefericire nu s-a intampalt lucrul asta.
  • La vremea respectiva, din punctul meu de vedere, parea mai periculoasa decat alegerea lui Geoana. Din fericire s-a vazut ca cei care au mizat pe Ponta au mizat bine pentru PDL.

Daniel Oajdea, deputat PDL de Iasi:

Daniel Oajdea

Daniel Oajdea

Foto: Agerpres

  • Sincer, nu am cunostinte de asa ceva. Daca cineva a facut-o porobabil e vorba de cineva din conducerea filialei, dar am mari dubii in ceea ce priveste declaratiile din ultimul timp ale domnului Lazaroiu.
  • Mi se pare greu de realizat acest lucru. Nu pot infirma ce a spus el, dar imi par declaratii deplasate si lipsite de substanta. Eu nu cred ca domnul Ponta este un prieten al PDL. Cred ca functia pe care o ocupa domnul Lazaroiu ii da batai de cap si evadeaza in lumea divagatiilor politice.
  • Interes puteau avea, teoretic, unii sau altii sa-l promoveze pe Ponta la sefia PSD. Dar mi-e greu sa gasesc parghiile pentru a-l si sustine. Intr-un partid se voteaza prin delegati. Cum ar putea alt partid sa influenteze delegatii din moment ce acesti delegati, de regula, merg in baza unor liste formate pe ultima suta de metri?

"Aici (n.r. la Iasi) relatiile tin de interesele financiare ale liderilor de partid, nicidecum de sustinerea domnului Ponta"

  • Discutia cu functiile este alta. Este adevarat ca o parte din membri PSD se afla si astazi in unele functii din deconcentrate, dar nu cred eu ca pentru a-l vota pe domnul Ponta au fos tnumiti. Acolo liderul PDL Iasi pe vremea respectiva (n.r. Dan Carlan) era bun prieten cu cel al PSD Gheorghe Nechita. Ei aveau, cel putin asa spune presa si nu numai, relatii de afaceri si Dan Carlan folosea anumiti oameni din PSD, iar Nichita folosea oameni de-ai lui Carlan la randul sau.
  • Aici relatiile tin mai mult de o baroniada locala transpartinica, de intersele financiare ale liderilor celor doua partide, nicidecum de sustinerea domnului Ponta. Nu uitati ca Dan Carlan, bun prieten cu Gheorghe Nichita, nu putea sa-l sustina pe Ponta din moment ce prietenul sau Nichita nu-l sustinea pe Ponta. El avea atunci alta optiune. A virat pe ultima suta de metri, neavand incotro. Nu se sustine, iar daca domnul Lazaroiu, daca este corect intentionat, este dezinformat. Eu stiu bine realitatile de acolo, lucrurile sunt de alta natura.
  • Cred ca declaratiile domnului Lazaroiu nu sunt intemeiate. Dumnealui se erijeaza intr-un fel de om care sa faca observatii morale unora, dar el nu se afla in postura sa faca astfeld e observatii. Daca eu si ceilalti parlamentari am mers din om in om pentru a-i convinge sa ne voteze, domnul Lazaroiu nu a ajuns in functia pe care o are pentru ca a fost un om politic bun sau pentru ca este un profesionist in domeniul pe care astazi il conduce - el e cunoscut ca profesionist in alt domeniu, al consultantei politice. El a ajunsa acolo inseamna pentru mine ceea ce numim noi clientela politica, in cazul lui clientela politica de lux.

Dan Carlan

Dan Carlan

Foto: Agerpres

Contactat de HotNews.ro,Dan Carlan, presedinte al Filialei PDL Iasi in perioada Congresului PSD din februarie 2010 cand a fost ales Victor Ponta presedinte de partid, a precizat ca nu doreste sa mai comenteze asupra declaratiilor facute de minsitrul Lazaroiu. Carlan ne-a indrumat catre declaratiile care le-a facut pe ziare.com si a precizat ca acestea arata pozitia sa fata de subiect.

"Imi mentin declaratiile si nu am de facut alt comentariu suplimentar", ne-a declarat Dan Carlan. Redam mai jos declaratiile date marti de Dan Carlan:

  • "Singura intrebare nerostita la care va pot raspunde este aceea ca am vazut si eu aseara (luni n.red.) declaratiile domnului ministru. Dansul nu se referea la filiale, deci la structuri institutionale, ci probabil la oameni de prin filiale, dar eu nu ii stiu.
  • Nici nu stiu ce fel de sprijin ar fi putut sa acorde o filiala cum e PDL Iasi, la Congresul PSD, care se desfasoara la Bucuresti si la care pleaca niste oameni selectati ca delegati de catre conducerea organizatiei judetene social democrate. Si chiar nu pot sa stiu.
  • Efectiv nu ma duce mintea cum ar putea functiona ajutorul. Eu nu comentez declaratiile domnului Lazaroiu, stie dansul ce stie. Cel putin la nivelul PDL Iasi categoric ca structura de partid nu avea cum sa existe nici cea mai mica implicare ca sa il ajutam pe Victor Ponta sa ajunga presedintele PSD.
  • Poate au existat oameni, membri ai PDL, cu oarecare influenta printre delegatii de la PSD, la nivel personal, dar nu am nicio informatie sau indiciu ca ar fi existat asa ceva", ne-a declarat acesta.
  • Ma gandesc ca s-ar putea sa fie mai mult decat PDL, ma gandesc si la oameni care s-au rupt din PSD trecand in UNPR, eu sunt mai curand inclinat spre asa ceva. La acel moment erau doi deputati UNPR rupti de PSD: Tudor Ciuhodaru si Luminita Iordache si Cristian Nechifor (fost deputat) si din acest pachet e posibil sa fi actionat pe aceasta linie. Nu mai vorbesc de domnul Simirad, care este asociat cu PDL.
  • Este posibil ca in cazul Iasiului, in pachetul acesta de demnitari, sa se regaseasca raspunsul pe care il cautati si sa fie mai mult o asociere cu ideea de PDL. Efectiv ca partid si organizatie nu imi dau seama cum am fi putut sa il ajutam pe Victor Ponta sa ajunga presedintele PSD.

Gheorghe Albu, deputat PDL de Dambovita:

Gheorghe Albu

Gheorghe Albu

Foto: Agerpres

  • Nu stiu nimic despre asa ceva. Nu cred ca ar fi fost un interes al filialei PDL sa-l sustina pe Victor Ponta la sefia PSD.
  • E surprinzatoare declaratia lui Lazaroiu. Poate fi justificarea nu stiu cui, a unor din afara filialei, pentur faptul ca avem inca oameni ai PSD-ului care nu au fost schimbati din functie de actuala putere. Si sunt oameni deosebit de importanti si functii deosebit de importante.
  • In filiala nu s-a pus asa problema sa-l sustinem pe Ponta la sefia PSD. Daca ar fi fost o astfel de actiune, probabil as fi stiut.

Florin Popescu

Florin Popescu

Foto: Agerpres

Florin Popescu, presedinte CJ Dambovita si al Organizatiei PDL Dambovita:

  • Nu comentez declaratiile domnului Lazaroiu. Domnul Lazaroiu este un tip foarte valoros si nu doresc sa comentez declaratiile sale.
  • Opinia mea despre domnul Ponta este ca poate face mult bine si PSD-ului si politicii in general. Domnul Ponta poate schimba lucrurile in sensul bun in PSD.
  • Viata va demonstra daca a fost in beneficiul PDL alegerea lui victor Ponta. Nu cred ca are vreo legatura ce s-a intamplat in 2010 cu urmatoarele alegeri.