Guvernul isi asuma marti raspunderea in fata Parlamentului asupra legii de modificare a Codului Muncii, intr-o sedinta comuna a celor doua Camere, care a inceput la ora 10:00. Opozitia a anuntat ca, imediat dupa asumarea raspunderii, va depune o motiune de cenzura impotriva Cabinetului Boc.

UPDATE (ora 13:39): Opozitia a depus motiunea de cenzura.

UPDATE (ora 12:44): Opozitia va depune motiunea de cenzura in cursul zilei de marti, a anuntat liderul PSD Victor Ponta. Documentul ar urma sa fie dezbatut in plen "pe 15 sau 16 martie".

UPDATE (ora 11:15): Emil Boc: "Prin acest Cod al Muncii am vrut o Romanie atractiva pentru investitori, o Romanie care sa ofere angajatorilor posibilitatea de a angaja mai usor. Acest Cod al Muncii este unul pentru o Romanie competitiva, pentru a aduce mai multe contributii la bugetul de stat, pentru ca mai multe persoane sa beneficieze de pensie si asigurari sociale."

UPDATE (ora 11:06): Emil Boc: "In cazul concedierilor colective, exista interdictia ca angajatorul sa faca noi angajari timp de 9 luni, in acest fel incercam sa eliminam suspiciunea legata de eventuale abuzuri."

UPDATE (ora 11:02): Emil Boc: "In privinta muncii la negru intervin elemente noi: se tripleaza amenzile pentru cei care utilizeaza munca la negru, iar in cazul in care sunt folositi astfel mai mult de 5 angajati, intervine si pedeapsa penala. Angajatorii care utilizeaza munca la negru nu mai au dreptul o perioada de pana la 5 ani sa participe la licitatii, sa primeasca fonduri publice sau europene. Se doreste descurajarea completa a celor care ar incerca sa utilizeze in continuare munca la negru."

UPDATE (ora 10:55): Emil Boc: "Un element nou este pe care il aduce Codul Muncii este cel legat de stabilirea obiectivelor individuale de performanta ale angajatului si de criteriile de evaluare a angajatului in functie de performanta, scrise clar in contractul de munca. In cazul in care apare ideea de concediere colectiva, evaluarea se face in functie de aceste performante, nu in functie de criteriile sociale, cum este in prezent. Legea il va apara pana in panzele albe pe cei care muncesc corect si bine".

UPDATE (ora 10:50): Parlamentarii opozitieilipsesc de la sedinta Parlamentului in care Guvernul isi asuma raspunderea pe Codul Muncii, anunta Agerpres.

UPDATE (ora 10:46): Emil Boc in plen: "Potrivit unui raport al Forumului Economic Mondial, din 139 de tari care apar in raport, in 114 este mai usor sa iti gasesti un loc de munca decat in Romania. Romania se numara printre tarile cele mai rigide in materie de piata muncii. Avem loc suficient pentru a avea mai multe contracte de munca si pentru a diminua munca la negru."

UPDATE (ora 10:42): Emil Boc in plenul Parlamentului: "Noul Cod al Muncii corespunde nevoilor de a se crea mai usor locuri de munca. Angajatorii vor putea angaja mai usor, salariatii isi vor putea gasi mai usor un loc de munca in Romania. Realitatile ne+au demonstrat ca avem nevoie de modificarea Codului Muncii. Actualul Cod al Muncii este din 2003, de atunci au intervenit cel putin doua elemente noi care au cerut modificarea lui: intrarea in Uniunea Europeana si criza economica globala."

UPDATE (ora 10:30): Emil Boc, inaintea sedintei din Parlament: "Motiunea de cenzura nu are sanse, proiectul noului Cod al Muncii corespunde nevoilor tarii de a se crea mai usor locuri de munca."

Potrivit Agerpres, la proiectul de modificare a Codului Muncii au fost depuse in total peste 140 de amendamente de catre parlamentarii puterii, iar dintre acestea aproximativ zece au fost agreate in sedinta coalitiei. Printre cele acceptate se numara si cele ale Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei /UNPR/ referitoare la contractele colective de munca si disponibilizarile colective.

Guvernul a aprobat. luni, doar opt amendamente la proiectul Codului Muncii dintr-un total de 144 propuneri formulate de către parlamentarii coaliţiei, printre care şi cel care acordă prioritate la reangajare persoanelor disponibilizate colectiv pentru o perioadă de 45 de zile, scrie Mediafax.

Prin asumarea raspunderii, actele normative se considera adoptate, fara a mai fi dezbatute de legislativ, daca in termen de trei zile nu se depune o motiune de cenzura sau daca aceasta din urma este respinsa. In cazul adoptarii motiunii, Guvernul isi pierde mandatul.

Conducerea Uniunii Social Liberale a adoptat, in sedinta de luni, decizia oficiala privind introducerea motiunii de cenzura impotriva Guvernului Boc la momentul angajarii raspunderii pentru legea de modificare a Codului Muncii.

Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a anuntat ca parlamentarii coalitiei se vor abtine de la votul motiunii de cenzura. El a sustinut ca demersul antiguvernamental al opozitiei va fi respins, intrucat "Uniunea Socialista nu are in acest moment forta politica sa impuna un alt Executiv".

Cetatenii nu vor avea acces in balcoanele salii de plen la prezentarea angajarii raspunderii Guvernului pe Codul muncii, doar presa urmand a avea acest drept. Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a luat aceasta decizie ca urmare a faptului ca au existat foarte multe cereri privind prezenta in balcoane, depasindu-se locurile disponibile.