Vicepresedintele PDL Cristian Boureanu a anuntat luni, dupa sedinta conducerii centrale a partidului, ca democrat-liberalii sunt pregatiti sa-l suspende din functie pe liderul Senatului, Mircea Geoana, daca nu va semna legea educatiei pentru a merge la promulgare, adaugand ca democrat-liberalii se vor baza pe sprijinul UDMR, dar si PNL care a sustinut ca doreste respectarea Constitutiei.

"Am vazut din declaratiile presedintelui PSD prin care dadea mandat lui Mircea Geoana sa nu semneze niciun fel de decizie legata de legea educatiei. Daca exista o decizie a Birourilor Permanente, domnul Geoana este obligat sa semneze acest lucru, iar daca nu o face, exista intodeauna posibilitatea suspendarii pentru ca practic abuzeaza de functia de presedinte (n.r. - al Senatului). (...) Chestiunea cu semnatura, domnul Geoana are doar rol de secretar. Doar trebuie sa puna un "vazut" pe ea. Deciziile sunt luate de Birourile Permanente reunite ale celor doua Camere. Suntem pregatiti, in situatia in care se abuzeaza de acest lucru, sa mergem inclusiv pana la a cere suspendarea domnului Geoana", a anuntat Boureanu, citat de Agerpres.

Intrebat cum va reusi PDL sa duca la capat demersul de suspendare, in conditiile in care nu detine majoritatea in conducerea Senatului, Boureanu a sustinut ca exista declaratii ale UDMR in acest sens, dar si ale liberalilor care au anuntat ca doresc respectarea legii fundamentale.

"Au fost deja declaratiile celor de la UDMR, au fost declaratiile parlamentarilor nostri. Eu cred ca, in functie de si ce se va intampla la PNL, s-ar putea sa mergem la un moment dat intr-o asemenea directie. Suntem pregatiti sa discutam cu toate partidele. (...) Nu sunt mandatat sa va dau in momentul de fata solutii, dar vedem si declaratiile lui Antonescu ... (n.r. - ca) doresc (n.r. - liberalii) respectarea Constitutiei", a spus Boureanu.

El a declarat ca atat coalitia, cat si conducerea centrala a PDL au decis ca legea educatiei sa-si continue procesul, precizand ca parlamentarii partidului au primit mandat sa ceara in Birourile Permanente reunite stabilirea datei pentru discutarea motiunii de cenzura.

Boureanu a mai remarcat si lipsa coerentei in declaratiile liderilor opozitiei si o "contradictie flagranta" intre ceea ce declara cei doi lideri ai opozitiei pe subiectul legii educatiei.

El a mai sustinut ca unii colegi de partid ai lui Mircea Geoana s-ar putea "sa-l invete sa se comporte in acest fel, tocmai poate pentru ca doresc sa scape de dansul din aceasta functie".

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a anuntat, luni, ca Biroul Politic Central (BPC) al partidului a decis ca liberalii sa-si retraga semnaturile de pe motiunea de cenzura depusa ca urmare a angajarii raspunderii Guvernului pe legea educatiei, adaugand ca daca motiunea va ajunge totusi sa fie discutata, parlamentarii PNL nu vor participa la dezbateri.

PSD a decis in cadrul Biroului Permanent National al formatiunii, cu unanimitate de voturi, sa nu retraga semnaturile de sustinere a motiunii de cenzura pe asumarea raspunderii Guvernului pe legea educatiei, a anuntat, luni, presedintele PSD, Victor Ponta.