Legea Educatiei Nationale, pentru care Guvernul a demarat procedura asumarii raspunderii, proces intarziat de dezbaterea Curtii Constitutionale, pare sa fi divizat opozitia. In timp ce liderul PSD, Victor Ponta, spune ca va vota motiunea de cenzura, pentru a demite Cabinetul, presedintele PNL, Crin Antonescu, anunta ca liberalii isi retrag semnaturile de pe motiune, pentru a nu legitima un proces anticonstitutional.

Victor Ponta a anuntat luni, intr-o conferinta de presa, ca PSD se va "bate" pentru ca proiectul de lege discutat in Parlament sa fie aprobat ca lege motiv pentru care va incepe dezbaterile in Senat chiar astazi, iar in Birourile Permanente reprezentantii social-democratilor vor vota pentru oprirea procedurii angajarii raspunderii Guvernului.

"Daca guvernul, in pofida deciziei Curtii Constitutionale va continua procedura asumarii raspunderii, evident avem motiunea de cenzura depusa si avem oportunitatea sa dam guvernul jos", a spus liderul PSD.

Antonescu: Motiunea de cenzura ar legitima un demers anticonstitutional

Imediat dupa declaratiile lui Ponta, presedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat insa ca procedura angajarii raspunderii este neconstitutionala iar continuarea demersului motiunii de cenzura nu ar face altceva decat sa legitimeze asumarea raspunderii.

In consecinta, a spus el, liberalii isi vor retrage semnaturile de pe motiune "si considera ca premierul e in afara legii daca va continua acest demers".

"Am consultat colegii, si in calitate de juristi si din punct de vedere politic, si convingerea noastra unanima e ca in aceasta situatie activand o motiune depusa inainte de a se pronunta Curtea noi cautionam demersul pe care premierul l-a initiat", a argumentat Crin Antonescu, adaugand ca sansele unei motiuni "sunt minime, sunt zero".

Presedintele liberalilor a precizat insa ca daca Guvernul va continua procedura asumarii raspunderii PNL va sesiza din nou Curtea Constitutionala "si se pune problema pentru premier si pentru presedinte de a se situa in afara legii".

El s-a declarat "oarecum surprins" de decizia PSD de a sustine in continuare motiunea, care a fost initiata de liberali, in conditiile in care mai multi reprezentanti ai stangii ar fi avut o abordare similara cu cea a liberalilor.

PNL a anuntat luni si ca va participa la toate sedintele in care se discuta legi importante, precum legea bugetului sau legea pensiilor, ceea ce nu inseamna ca "nu persistam cu toata hotararea ca doamna Anastase sa fie inlocuita de la conducerea camerei".