Votul dat de UDMR pe legile de reducere a TVA si neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei a fost "o scapare" si, "probabil, colegii s-au uitat la alt deget" cand au urmat indicatia liderului de grup, a declarat, joi, vicepresedintele executiv al Uniunii, deputatul Laszlo Borbely.

Borbely, care este ministrul Mediului, a spus ca pe ordinea de zi a sedintei in care s-au aprobat proiectele privind reducerea TVA la cinci la suta la alimentele de baza si neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei au fost 72 de proiecte de legi, dintre care sapte sau opt de modificare a Codului Fiscal, subliniind ca in toate Parlamentele se voteaza in functie de indicatiile liderului de grup.

"De aceea sunt lideri de grup parlamentar si se consulta inainte de vot, ca sa cada de acord. La fel e si in alte Parlamente. Nu poti sa raspunzi de tot, mai ales eu, ca ministru. Colegii se pare ca au avut o scapare in acest sens, ambele grupuri parlamentare. Probabil s-au uitat la alt deget. Eu am votat cum a fost indicatia presedintelui (de grup), deci pentru", a spus Borbely, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, atunci cand se ajunge la votul final, in niciun Parlament din lume nu se mai discuta pe fond si nu se interpreteaza, ci se da "un vot politic, asumat de grupul respectiv".

El a nuantat apoi raspunsul, aratand ca, de fapt, "a fost o scapare de armonizare intre cele doua grupuri" parlamentare, ale PDL si UDMR, si a adaugat ca, pe fondul legii, UDMR chiar poate sa aiba un punct de vedere, pentru ca, atunci cand s-a discutat in cadrul coalitiei marirea TVA, reprezentantii Uniunii au sustinut ca la anumite produse sa fie TVA redus.

PDL va depune in regim de urgenta doua proiecte legislative, pentru a anula votul de marti seara, care introduce un TVA de 5% pentru alimentele de baza si neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei, a declarat miercuri liderul grupului democrat-liberal din Camera Deputatilor, Mircea Toader.

El a incercat sa scuze votul pozitiv al celor doua propuneri, sustinut inclusiv de deputatii PDL, prin faptul ca initial rapoartele erau trecute la respingere.

"Vom depune o initiativa legislativa prin care revenim la cele doua texte de legi initiale", a spus Toader, reafirmand ca grupul pe care il conduce isi asuma aceasta greseala.

In plus, pentru a evita situatii similare, PDL va cere Secretariatului General sa "descrie mult mai larg ce inseamna initiativa, pentru ca acum e greu de verificat daca respectiva initiativa are un punct de vedere altul decat cel pe care il exprima grupul", in conditiile in care in prezent "se suprapun foarte rapid timpii de la dezbatere la votul final".

Cele doua proiecte aprobate de Camera Deputatilor, decizionala, erau "la lista de rapoarte respinse, ce pot sa va spun decat ca imi asum aceasta greseala si pe viitor vom fi foarte atenti cand vine lista de la secretarul general", a comentat Mircea Toader.