Magistratii Judecatoriei Sectorului 5 se pronunta miercuri in dosarul in care fostul premier Calin Popescu-Tariceanu l-a dat in judecata pe primul-ministru Emil Boc in legatura cu afirmatii referitoare la afacerea Sterling, scrie Agerpres.

Judecatoria Sectorului 5 a amanat pe 12 mai procesul dintre fostul premier Calin Popescu-Tariceanu si actual prim-ministru Emil Boc privind afacerea Sterling. Instanta a acordat termen pentru ca aparatorii celor doi sa studieze raportul Curtii de Conturi privind contractul dintre compania Sterling si statul roman.

Cei doi au fost audiati la termenul din 24 martie. Fostul premier Calin Popescu-Tariceanu a negat acuzatiile aduse de primul-ministru Emil Boc referitoare la incheierea de catre statul roman a unui contract cu compania Sterling privind resursele de subsol de pe un teritoriu aflat in litigiu cu Ucraina.

"Nu este responsabilitatea persoanei fizice Calin Popescu-Tariceanu, ci a Agentiei Nationale de Resurse Minerale si, mai departe, a Ministerului Finantelor. Nu este un act de vointa a primului-ministru in adoptarea unui act de guvern. Legea impunea expres incheierea contractelor de concesiune cu o redeventa impusa de lege, si nu de Guvern. Agentia Nationala de Resurse Minerale nu a facut decat sa puna in acord contractul existent cu legea in vigoare", a declarat Calin Popescu-Tariceanu, in timpul audierilor.

Liberalul a raspuns negativ intrebarii adresate de reprezentantul premierului Emil Boc legata de parteneriatul dintre compania Sterling si Rompetrol.

"Nu stiam, la momentul hotararii de guvern, de acest parteneriat si nu am aflat nici ulterior, pentru ca nu exista informatii care sa ateste aceasta legatura", a afirmat Tariceanu. El nu a negat prietenia sa cu omul de afaceri Dinu Patriciu, dar a sustinut ca nu are nicio legatura cu compania Rompetrol.

Judecatorul a dispus, pe 24 martie, emiterea unei adrese catre Curtea de Conturi a Romaniei pentru obtinerea raportului pe care Curtea l-a incheiat in urma controlului la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) cu privire la contractul Sterling.

Instanta a mai dispus si trimiterea unei adrese la Comisia de industrie a Camerei Deputatilor pentru a obtine o copie dupa raportul privind afacerea Sterling. Fostul presedinte al PNL Calin Popescu-Tariceanu l-a actionat in instanta pe premierul Emil Boc dupa ce acesta a formulat mai multe declaratii in care l-a acuzat pe Tariceanu de subminare a economiei nationale prin incheierea acordului cu Sterling.

In acest proces, Tariceanu il acuza pe Boc ca l-a calomniat in legatura cu adoptarea Hotararii de Guvern nr. 1.446/2008 privind aprobarea Actului aditional nr. 11 la contractul de explorare si impartire a productiei pentru doua perimetre din Marea Neagra, incheiat intre ANRM si Sterling Resources Ltd.