UPDATE (ora 12:00) Textul motiunii de cenzura initiata de alianta PSD-PC impotriva Guvernului Boc a fost citit, miercuri dimineata, in plenul Parlamentului, urmand sa fie dezbatut si supus la vot martea viitoare. Membrii Guvernului nu au fost prezenti in sala la citirea motiunii, motivand ca miercuri este programata sedinta saptamanala a Executivului. Valentin Iliescu, seful Departamentului pentru Relatia cu Parlamentul, a fost singurul reprezentant al Guvernului prezent la sedinta plenului.

Motiunea este sprijinita, in afara initiatorilor de la PSD, si de parlamentarii liberali. Initiatorii conteaza si pe unii parlamentari nemultumiti, din principalul partid de guvernamant, PD-L. Partenerii democrat-liberalilor din coalitia guvernamentala, politicienii din UDMR si UNPR, au anuntat ca vor continua sa acorde sprijin Guvernului Boc.

Intr-o declaratie consemnata de Radio Romania Actualitati, presedintele UNPR, Marian Sarbu a explicat ca formatiune pe care o conduce nu va sustine motiunea de cenzura pentru ca "pastreaza niste standarde sociale minime, pentru care ne-am si batut, chiar cu vehementa - pensia sociala minima garantata, salariul minim pe economie, venitul minim garantat, alocatia de stat pentru copii, si multe alte elemente de protectie sociala, care se refera la un numar important de oameni si de familii"

Motiunea de cenzura a PSD a fost depusa, luni, imediat dupa sedinta comuna a Parlamentului in care premierul Emil Boc si-a asumat raspunderea in numele Guvernului pentru doua proiecte de lege prin care salariile bugetarilor sunt reduse cu 25%, iar pensiile cu 15%. Documentul, depus la cabinetele presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului, a fost semnat de 120 de parlamentari ai PSD si are titlul "Opriti genocidul social!".

Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

In cazul asumarii raspunderii de catre Guvern, Constitutia prevede ca Executivul va fi considerat demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de trei zile de la prezentarea proiectului de lege, a fost votata de majoritatea senatotilor si deputatilor. Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor.