Secretarul general al PRM, Gheorghe Funar, propune ca pentru plata integrala a pensiilor si salariilor bugetarilor Guvernul sa foloseasca rezervele valutare ale BNR, sa renunte la acordul cu FMI si sa ceara sprijin de la China, relateaza Agerpres.

"Din rezerva valutara a poporului roman, de cca. 30 de miliarde de euro, sa fie alocata Guvernului suma de 900 milioane euro, cat reprezinta urmatoarea transa a imprumutului de la FMI, pentru ca sa nu fie nevoie sa se taie din salarii, pensii, ajutoare, indemnizatii etc", a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, Gheorghe Funar.

El spune ca dupa renuntarea la urmatoarea transa de 900 milioane euro, delegatiile FMI, Bancii Mondiale si Uniunii Europene sa fie invitate la renegocierea calendarului de rambursare a ratelor scadente din datoria externa de peste 120 de miliarde euro, dupa care sa fie solicitat un ajutor Chinei.

"Romania sa ceara sprijinul Republicii Populare Chineze si sa contracteze un imprumut necesar pentru iesirea din criza. Marele popor chinez prieten, cu siguranta, ca nu va pretinde conditiile inrobitoare impuse Romaniei de catre FMI. Se stie ca, in plina criza mondiala, China inregistreaza anual o crestere economica de cca. 8% si are cele mai mari rezerve valutare din lume. Din China poate fi contractat un credit pentru construirea rapida a autostrazilor necesare Romaniei, de catre firme chinezesti impreuna cu cele romanesti, la preturile de 3-5 ori mai mici decat cele convenite de catre mafiotii autohtoni cu firme din SUA si Europa", a mai spus Gheorghe Funar.

Secretarul general al PRM propune alte cateva masuri, sustinand ca Parlamentul ar putea sa oblige BNR sa retraga rezerva valutara plasata in banci americane (pentru o dobanda mai mica de 1%) si sa o plaseze in bancile din China, care nu dau faliment si care ofera o dobanda mult mai mare.

In opinia sa, Parlamentul ar trebui sa decida ca de la 1 iulie toate institutiile bugetare si firmele cu capital majoritar de stat sa fie obligate ca toate operatiunile de incasari si plati sa le efectueze numai prin CEC Bank, pentru ca intregul profit sa ramana in tara si ar trebui, totodata, sa hotarasca scaderea dobanzii de referinta a BNR de la 6,5 % (cea mai mare din Uniunea Europeana) la 1%, nivel practicat de catre bancile centrale in majoritatea tarilor din UE.