Remus Cernea a solicitat, miercuri, ca Biroul Electoral sa suspende procesul electoral din Colegiul 19, pentru a respecta decizia Curtii Constitutionale care a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata in ceea ce priveste participarea independentilor la alegerile partiale, relateaza Mediafax.

Cernea a precizat, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul Partidului Verde, ca, in opinia sa, decizia CC, care a judecat contestatia sa privind candidatura, in regim de urgenta, trebuie sa influenteze mersul procesului electoral in Colegiul 19, aceasta fiind si logica pentru care Curtea a dat decizia in regim de urgenta.

El a aratat ca va adresa, in cursul zilei de miercuri, o solicitare oficiala catre Biroul Electoral de Circumscriptie al Municipiului Bucuresti, in care va cere in mod expres suspendarea procesului electoral din Colegiul 19, astfel incat Guvernul sa poata emite o Ordonanta de Urgenta prin care sa permita si independentilor sa candideze la alegerile partiale si, pe de alta parte, Parlamentul sa modifice Legea alegerii deputatilor si senatorilor in sensul decis de Curte.

Cernea a precizat ca Biroul Electoral trebuie sa stabileasca un nou calendar electoral pentru alegerile din Colegiul 19, astfel incat in competitia electorala sa se poata inscrie si candidatii independenti, dar si cei ai partidelor neparlamentare. "Biroul Electoral nu poate ignora decizia Curtii Constitutionale. Nu trebuie sa astepte motivarea Curtii, ci trebuie sa suspende procesul electoral. Altfel nu are logica regimul de urgenta in care Curtea s-a pronuntat", a spus Cernea.

El a aratat ca, in cazul in care Biroul Electoral de Circumscriptie al Municipiului Bucuresti nu va suspenda procesul electoral, alegerile partiale din Colegiul 19 urmandu-si cursul, atunci i se va oferi un temei pentru a contesta rezultatul acestora, urmand pasii legali: Tribunalul Bucuresti, Curtea Constitutionala, Curtea de Apel.

Independentii pot candida la alegerile partiale, ca urmare a deciziei de marti a Curtii Constitutionale, care a admis exceptia de neconstitutionalite ridicata de Remus Cernea cu privire la prevederi ale Legii privind alegerea deputatilor si senatorilor, exceptie ce fusese respinsa in ianuarie de CC.