Sistemul politic american s-ar potrivi cel mai bine Romaniei, iar modificarea Constitutiei trebuie sa tina cont de unele modele europene sau internationale, care ar putea functiona in tara noastra, a declarat deputatul PD-L Sever Voinescu, intr-un interviu pentru RFI. Printre altele, seful Executivului ar trebui ales prin vot direct, crede Voinescu.

Descarca fisierul audio in format MP3

  • "Eu sunt fascinat de modelul de guvernare si de modelul democratic american. Opinia mea este aceea ca sistemul american, din foarte multe puncte de vedere este cel mai bun si s-ar potrivi foarte bine Romaniei. Cu alte cuvinte, eu doresc un Parlament foarte puternic ales direct, un sef al Executivului ales direct si, sigur, o putere judecatoreasca numita in combinatie de celelalte doua puteri, fiecare dintre aceste puteri avand capacitatea de a se controla reciproc".
  • "Dupa parerea mea, este cea mai simpla, cea mai clara si cea mai eficienta formula, pentru ca in felul acesta oamenii mandateaza direct atat Parlamentul, cat si seful Executivului. Aceasta ambiguitate constitutionala in care se gaseste in acest moment institutia presedintelui nu ne face bine si am vazut acest lucru".

RFI precizeaza ca Parlamentul nu a reusit inca sa infiinteze comisia care se va ocupa de modificarea Constitutiei. Cei mai multi romani au cerut la referendumul de anul trecut introducerea Parlamentului unicameral si reducerea numarului de parlamentari.