Dupa trei zile de opozitie acerba, PSD a renuntat joi sa mai boicoteze dezbaterile asupra bugetului de stat. Parlamentarii social-democrati au renuntat sa-si mai sustina amendamentele, dupa ce PD-L a promis ca acorda 65.000 euro pentru fiecare parlamentar PSD in parte. Conform unor surse parlamentare consultate de HotNews.ro, Viorel Hrebenciuc a negociat cu Emil Boc si a obtinut promisiunea premierului ca va acorda, prin hotarari de guvern, catre 65.000 de euro fiecarui parlamentar, pentru circumscriptia din care face parte.

Social democratii au primit promisiunea la o zi dupa ce liberalii negociasera si ei cu democrat-liberalii, obtinand insa doar 20.000 de euro.

Banii vor fi directionati, prin hotarari de guvern, catre circumscriptiile din care fac parte parlamentarii PSD, pentru diverse proiecte.

In acest fel, parlamentarii PSD isi vor putea justifica activitatea in fata electoratului care i-a ales iar PD-L reuseste sa treaca bugetul in termenul propus.

Banii vor fi alocati, potrivit surselor citate, din fondul de rezerva aflat la dispozitia Guvernului.

Drept urmare, dezbaterile pe buget s-au derulat joi intr-un ritm alert, dupa ce social-democratii au renuntat la cateva mii de amendamente, parlamentarii reusind sa adopte bugetul de stat pe 2010. In discutie a mai rams bugetul asigurarilor sociale.

Surse parlamentare sustin ca premierul Boc a cedat presiunilor PSD pentru ca bugetul de stat pe 2010 sa fie votat in termenul convenit cu FMI, astfel incat urmatoarea transa a imprumutului sa fie acordata la timp.