Guvernantii ar trebui sa dea dovada de mai multa "intelepciune" si mai putina "incapatanare" in privinta unor amendamente ale opozitiei la bugetul de stat, a declarat miercuri presedintele PSD Mircea Geoana.

"Vom fi in favoarea amendamentelor care au bun-simt si, daca ar fi un pic mai multa deschidere si pana la urma mai multa inteligenta politica din partea guvernantilor, ar intelege ca o parte din amendamentele noastre sunt si in interesul lor, pentru ca nu cred ca este normal ca cineva sa-si doreasca ca in Romania sa inceapa un adevarat razboi civil, cu pensionarii in greva, cu salariatii bugetari in greva, cu sectorul privat si-asa innebunit de taxe si de impozite. Cred ca in acest moment ar trebui sa existe putin mai multa intelepciune politica si dorinta de a iesi dintr-un fel de puritanism: <> Ce e Parlamentul, un fel de casuta postala in care pui timbru si dupa aia speri ca ai scapat de aceasta dezbatere? Va spun ca sunt parlamentari PDL care sunt de acord cu noi. De aceea, eu fac apel la putina luciditate", a comentat Geoana, citat de NewsIn.

Liderul PSD a precizat ca parlamentarii partidului sau vor avea o "atitudine combativa" in Parlament, isi vor sustine in continuare amendamentele si vor vota impotriva proiectului de buget.

In privinta motivului intrunirii grupurilor, si anume neintelegerile cu puterea privind echilibrarea bugetelor locale, presedintele social-democrat a calificat drept "cel putin neserios" ca membri ai PDL, inclusiv ministri, sa fie de acord cu anumite chestiuni, pentru ca apoi sa se revina asupra acelei conventii.

"Este nemaiintalnit in 20 de ani de democratie, schioapa cum este ea la noi in tara, ca o conventie si un lucru batut in cuie in Parlament sa fie rasturnat in cateva secunde, doar pentru ca undeva, intr-un for de partid, s-a decis niciun fel de deviere de la proiectul de buget prezentat de catre Guvern. E absolut stupid, niciodata nu s-a procedat asa in Parlament. E pacat ca aceasta guvernare (...) a venit si cu aceleasi moravuri nenorocite. Acest buget pune samanta unui adevarat razboi civil in Romania (...) Nu se da dovada de tarie politica, ci de prostie politica", a sustinut liderul PSD.

Parlamentarii din comisiile reunite de buget finante au suspendat miercuri discutiile despre amendamentul aprobat initial de comisii legat de repartizarea sumelor defalcate din veniturile de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, in lipsa reprezentantilor MFP la discutii.