Parlamentarii din comisiile reunite pentru munca au votat miercuri pentru majorarea punctului de pensie la 826,2 lei, de la 732,8 lei in varianta bugetului asigurarilor sociale de stat aprobat de Guvern. O masura care adanceste deficitul bugetului de pensii la 2,5 miliarde euro, informeaza NewsIn.

Amendamentul votat in cadrul dezbaterilor de miercuri prevede ca "valoarea punctului de pensie este de 826,2 lei si se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2010". Initiativa i-a apartinut deputatului PSD Ioan Cindrea si a fost adoptata cu 26 de voturi "pentru", 14 abtineri si niciun vot impotriva. Valoarea punctului de pensie ar urma sa creasca, astfel, in 2010 la 45% din salariul mediu brut, fata de 39,9% cat este in prezent.

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a avertizat ca majorarea punctului de pensie la 45% in acest an inseamna un efort suplimentar de "1 miliard de euro".

La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina, a atras atentia ca majorarea pensiilor pune in pericol deficitul bugetar de 5,9% din PIB convenit cu FMI si Comisia Europeana. "Inghetarea pensiilor este prinsa in acordul incheiat cu FMI si CE si nu avem alta posibilitate in aceste conditii, iar cresterea pensiilor nu poate fi facuta in corelare cu reducerea deficitului si necresterea fiscalitatii. Nu este vorba de o scadere a pensiilor in termeni nominali, ci o inghetare a lor", a precizat Gherghina.

Proiectul Legii bugetului asigurarilor sociale de stat a fost adoptat cu unanimitate de reprezentantii Comisiilor reunite pentru munca si protectie sociala din Parlament. Potrivit NewsIn, proiectul prevede 39,69 miliarde lei (7,36% din PIB) pentru plata pensiilor in 2010 si o subventie de 7,056 miliarde lei pentru sustinerea totala a cheltuielilor bugetului asigurarilor sociale.