Conducerea Parlamentului a hotarat miercuri sa trimita solicitarea presedintelui Basescu privind organizarea unui referendum catre Comisiile juridice reunite, pentru un punct de vedere. Termenul stabilit pentru ca parlamentarii juristi sa isi exprime punctul de vedere este de 10 zile. Astfel, PSD, PNL si UDMR au reusit in sedinta Birourilor comune sa taraganeze avizul pentru referndumul lui Basescu. Totodata, PNL si PSD au depus o cerere privind suspendarea din functie, pentru 30 de zile, a Robertei Anastase. Liberalii si social-democratii o acuza pe Roberta Anastase de "comportament abuziv" dupa suspendarea sedintei de marti, in care era dezbatut raportul Comisiei Udrea.

Sedinta Birourilor Permanente a fost una extrem de tensionata. PSD, PNL si UDMR au declarat razboi democrat liberalilor si au reusit sa blocheze toate demersurile acestora.

Referndumul lui Basescu taraganat de PSD si PNL

In sedinta conducerii Parlamentului, solicitarea presedintelui Traian Basescu privind referendumul a fost amanata printr-un artificiu legislativ, parlamentarii din opozitie votand pentru trimiterea la comisia juridica pentru un aviz consultativ.

Deputatii si senatorii juristi au termen de 10 zile sa-si spuna punctul de vedere in privinta solicitarii presedintelui Traian Basescu. Miza PSD si PNL este blocarea referendumului care are ca scop consultarea populatiei in ceea ce priveste diminuarea numarului de parlamentari si, totodata, transformarea Legislativului intr-unul cu o singura Camera .

Potrivit Constitutiei si legii referendumului, presedintele Romaniei poate solicita organizarea unui referendum cu avizul consultativ al Parlamentului. Avizul poate sa fie negativ sau afirmativ, presedintele tot poate declansa referendumul prin decret. Guvernul are obligatia sa dispuna organizarea acestui demers.

In ultimele doua saptamani, sedinta Birourilor Permanente reunite a fost suspendata de doua ori din lipsa de cvorum, mai exact PSD si PNL au boicotat prin absenta sedintele care aveau pe ordinea de zi solicitarea presedintelui.

Presedintele Traian Basescu a trimis Parlamentului o scrisoare pe 24 septembrie prin care anunta ca intentioneaza sa organizeze un referendum prin care sa consulte populatia daca este de acord cu un Parlament unicameral si cu reducerea numarului de alesi la 300.

Totodata Guvernul a adoptat o OUG care prevede ca Parlamentul trebuie sa se pronunte intr-un interval de 20 de zile prin aviz consultativ cu privire la decizia sefului statului de a organiza un referendum.

PSD si PNL vor s-o suspende pe Anastase

Mai mult de atat, PSD si PNL au depus o plangere la comsia juridica impotriva presedintelui Camerei, democrat liberala Roberta Anastase. Social democratii si liberalii intentioneaza sa o suspende pe Anastase pe o perioada de o luna de zile. Acestia o acuza pe Anastase de abuz in serviciu.

Conform Regulamentului Camerei, articolul 213 este permisa excluderea unui parlamentar pe o perioada de maxim 30 de zile in cazul in care acesta nu a respectat regulamentul.

Cu alte cuvinte, presedintele Camerei Deputatilor poate fi suspendat temporar dar, numai dupa ce comisia juridica constata ca nu a respectat regulamentul. Deputatii juristi intocmesc un raport care urmeaza sa fie votat in plen. In cazul in care raportul contine sanctiuni la adresa acesteia si plenul voteaza, parlamentarul in cauza este suspendat. De asemenea, presedintele suspendat din functie poate sa numeasca un vicepresedinte care sa conduca lucrarile Camerei pe perioada sanctionarii sale.

In replica PD-L il paraste pe Geoana la comisia juridica

La finalul sedintei, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase a anuntat ca parlamentarii PDL vor depune o plangerea la Senat impotriva presedintelui Camerei Superioare, Mircea Geoana. Anastase sustine ca Geoana a preluat abuziv conducerea sedintei Birourilor Permanente si a propus votarea ordinii de zi intr-o formula convenabila reprezentantilor opozitiei. Democrat liberalii sustin ca Geoana ar fi votat de doua ori in Biroul Permanent punctul ce viza scrisoarea privind referendumul lui Basescu.

Vicepresedintele PDL, Ioan Oltean a declarat ca parlamentarii democrat-liberali se delimiteaza de deciziile Birourilor permanente si i-a acuzat pe membrii PSD si PNL ca au comis "un abuz fara precedent".