Neintelegerile dintre PSD si PDL pe tema secretarilor de stat au continuat si joi la sedinta Coalitiei. Presedintele PSD, Mircea Geoana este suparat pe Emil Boc ca nu a numit secretarii de stat, in special pe cel de la Ministerul Justitiei. In apararea premierului a sarit secretarul general al PDL, Vasile Blaga care atrage atentia lui Geoana ca, la nivelul Coalitiei, s-a stabilit ca secretarii de stat de la Ministerul Justitiei sunt apolitici. Liderii PSD si PDL se contrazic si pe tema nominalizarii lui Gabriel Oprea in componenta comisiei de control a activitatii SRI.

Potrivit unor surse Hotnews.ro, la sedinta Coalitiei, PSD a solicitat partenerilor de guvernare sa valideze secretarii de stat de la Ministerul Justitiei si de la Externe. Geoana i-ar fi cerut premierului Emil Boc sa semneze numirile in functia de secretari de stat a Maiei Teodoriu la Ministerul Justitiei si a Nataliei Intotero la Ministerul de Externe, ambele propuneri ale PSD. Premierul Emil Boc ar fi promis ca situatia se va rezolva si va semna cele doua propuneri.

Geoana a declarat public, la finalul sedintei Coalitiei, ca asteapta de la premierul Boc sa numeasca cat mai repede secretarii propusi de PSD. "Este nepermis ca de doua luni de zile propunerea PSD pentru secretar de stat la justitie sa fie nerezolvata. Sunt convins ca va fi suficienta intelepciune din partea Guvernului pentru a rezolva si acest lucru", a declarat Geoana.

In apararea premierului a sarit secretarul general al PDL, Vasile Blaga, care a declarat ca, s-a convenit la semnarea protocolului Coalitiei, secretarii de stat de la Ministerul Justitiei sa fie apolitici.

"Am cazut de acord ca Justitia sa beneficieze de ministru si secretari de stat apolitici. Nu am ce sa comentez mai mult, exista un protocol intre cele doua partide", a replicat Blaga.

In articolul 4 din protocolul Coalitiei care se refera la obiectivele guvernarii pe care se construieste colaborarea este prevazut si paragraful care specifica "continuarea procesului de reforma in domeniul justitiei in vederea garantarii independentei acesteia, neimplicarii politicului in actul de justitie si asigurarii accesului egal al tuturor cetatenilor la justitie".

Gabriel Oprea - al doilea motiv de repros in Coalitie

O alta problema discutata in sedinta Coalitiei a fost si nominalizarea din partea PDL a lui Gabriel Oprea ca membru in comisia de verificare a activitatii SRI. PDL a anuntat miercuri in plenul Camerei Deputatilor ca il propune pe Oprea, fapt care a starnit protestul social-democratilor si suspendarea sedintei.

Sursele Hotnews.ro sustin ca Mircea Geoana le-ar fi reprosat democrat-liberalilor ca prin nominalizarea lui Oprea, fara consultarea in prealabil ar fi pus PSD intr-o lumina proasta. In replica, liderii PD-L au amintit ca si PSD a nominalizat oameni din PNL in administratia locala.

Discutiile din spatele usilor inchise au fost reluate in fata presei. Mircea Geoana a negat ca s-ar fi discutat subiectul la sedinta Coalitiei dar a precizat ca "PDL a luat o decizie inteleapta prin retragerea lui Oprea".

"Mi se pare un lucru care nu face bine coalitiei. Una este sa mangai pe crestet pe cineva care eventual la un moment dat ti-a fost de folos si alta este sa incerci sa il impui intr-o discutie cu partenerii de coalitie", a declarat subtil Geoana.

Acelasi Vasile Blaga a parat declaratia lui Geoana explicand presei ca gestul democrat-liberalilor care l-au propus pe Gabriel Oprea in Comisia SRI a fost unul corect.

"Colegii care l-au propus pe Gabriel Oprea ca membru in Comisia SRI nu cred ca au procedat incorect. Dimpotriva! Era vorba de un loc care i se cuvenea PDL si tinea cont de experienta pe care domnul Oprea a avut-o in Comisia SRI, in care dansul a fost membru. Noi nu ne-am opus cand, de exemplu, domniile lor au nominalizat un subprefect care fusese prefect liberal", a comentat Blaga.

Blaga bate obrazul PSD pentru aranjamentele pe sub masa

Blaga a continuat prin a explica presei ca PSD a facut "aranjamente pe sub masa" cu liberalii in timpul guvernarii Tariceanu 2.

"Am inteles ca era un aranjament pe sub masa pe care il avusesera inainte ca sa sustina Guvernul Tariceanu 2. Am inteles ca doar in Brasov au avut asemenea aranjamente", a precizat Blaga.

Nominalizarea lui Gabriel Oprea in comisia de control a activitatii SRI a avut un traseu ciudat in grupul PD-L. Deputatii democrat-liberali au dezbatut si votat marti seara nominalizarile pentru comisiile de specialitate din Camera Deputatilor. Pentru fotoliul de membru al comisiei de control SRI au concurat mai multi democrat-liberali printre care si Ioan Balan si Silviu Prigoana.

In urma voturilor, castigator a iesit Ioan Balan. Desi propunerea grupului parlamentar al PD-L a fost initial Ioan Balan, in plenul Camerei, Roberta Anastase l-a anuntat drept candidat pe Gabriel Oprea. Conform surselor din interiorul PD-L, numirea lui Oprea a venit "peste noapte de la conducere".