Conducerea Camerei Deputatilor a decis, miercuri, sa paseze plenului dosarele lui Adrian Nastase, dupa audierea lui Daniel Buda (presedintele comisiei juridice) si Florin Iordache (vicepresedintele comisiei). Sedinta cu caracter secret, staff-ul tehnic care redacteaza stenograma discutiilor fiind exclus de la discutii. Sedinta de astazi a incurcat si mai tare lucrurile in loc sa le lamureasca. Deputatii au acum patru variante in cazul Nastase: trimit dosarele inapoi la comisia juridica, le trimit inapoi la Parchet, dau aviz favorabil sau impotriva inceperii urmarii penale in cazul fostului premier.

Secretarul si purtatorul de cuvant al Biroului Permanent, Valeriu Zgonea (PSD) a declarat, la finalul sedintei, ca in plen va fi trimis raportul lui Daniel Buda (PDL), dar si un contraraport, propus de Adrian Nastase.

Zgonea sustine ca, la propunerea deputatului PSD Adrian Nastase, se va elabora un contraraport care va contine opiniile deputatilor juristi ai PSD, conform carora probele in dosarul lui Nastase sunt nule.

Pe de alta parte, presedintele comisiei juridice, Daniel Buda, (PDL) l-a contrazis dupa cateva minute pe Zgonea. Buda sustine ca trimiterea a doua rapoarte pe acelasi caz in plenul Camerei incalca regulamentul. "In momentul de fata, se va trimite plenului Camerei Deputatilor un raport care va cuprinde si o opinie separata de la PSD. Din punct de vedere regulamentar, nu poti trimite doua rapoarte, nu este procedural corect".

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastse, nu a putut fi contactata telefonic pentru a explica care a fost deciza Biroului Permanent. Reprezenantii PSD din Biroul Permanent sustin varianta lui Valeriu Zgonea, iar reprezenantii PD-L varianta lui Daniel Buda.

Reprezentantul UDMR in Biroul Permanent, Kelemen Hunor, a declarat pentru Hotnews.ro ca in sedinta s-a decis ca PSD sa faca un contraraport in care sa-si exprime punctul de vedere. Kelemen mai precizeaza ca raportul PSD, trebuie depus la randul sau in Biroul Permanent si apoi trimis in plen la dezbatere.

Conducerea Camerei Deputatilor i-a audiat miercuri pe seful Comisiei juridice, Daniel Buda (PDL) si vicepresedintele, Florin Iordache (PSD), pentru a lua o decizie in privinta contestatiei PSD si a raportului de neincepere a urmaririi penale in cazul Adrian Nastase. Totodata, Biroul Permanent a decis ca audierea acestora sa fie secreta, iar discutile sa nu fie stenografiate. Astfel staf-ul tehnic a fost exclus de la sedinta.

Deputatii au patru variante in transarea scandalului PDL-PSD. Fie trimit la comisia juridica dosarele lui Nastase pentru a se reface raportul, fie trimit inapoi la Procurorul General dosarele pe motiv ca probele au fost declarate nule de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Mai exista doua posibilitati: fie dau aviz favorabil incepereii urmaririi penale a lui Adrian Nastase in cele doua dosare, fie refuza inceperea urmaririi penale a lui Adrian Nastase