Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat vineri dupa o noua runda de negocieri cu PD-L ca problema prezentei UDMR la guvernare va fi transata "in forurile proprii" ale democrat liberalilor in cursul zilei de sambata. La randul sau, Emil Boc a subliniat ca se incearca gasirea "unor solutii corecte pentru ca PSD sa-si respecte mandatul si sa respectam cuvantul dat UDMR".

Intrebat de ziaristi ce va face PSD, daca PD-L isi va respecta cuvantul dat UDMR, Miron Mitrea a declarat zambind: Sunt mai optimist!".

Declaratii Mircea Geoana:

  • Suntem intr-un stadiu finalizat al realizarii Pactului pentru Romania. Am avut o discutie asupra mecanismelor de conlucrare in cadrul coalitiei Pactul pentru Romania. In cursul zilei de duminica acest Pact e posibil sa fie finalizat
  • Maine, PDL discuta in forurile proprii de partid aspectul politic ramas in suspensie/in divergenta intre noi, legat de UDMR, ca apoi sa ne reintalnim cu cei de la PDL si sa reluam discutie
  • Am avansat substantial cu negocierea protocolului de colaborare, cu peste 90%

Declaratii Emil Boc:

  • Obiectivele de baza ale parteneriatului: asigurarea stabilitatii tarii pe timp de criza si de a conduce tara cu profiesionalism sau responsabilitate
  • Alte obiective: mentinerea cotei unice dar si gasirea unor reduceri fiscale pentru persoanele cu venituri mici, mentinerea si crearea locurilor de munca....
  • In privinta UDMR-ului vom gasi, maine, solutii in asa fel incat si PSD sa ramana in parteneriat cu PDL si, in acelasi timp, respectarea promisiunii fata de UDMR. Cautam ramanerea PSD la guvernare si respectarea aliantei cu UDMR
  • N-am stabilit nici ce ministere va avea noul guvern

Ininte de negocieri, Miron Mitrea declara ca o coalitie formata din Alianta PSD+PC si PD-L este suficienta, subliniind ca daca nu vor ajunge sa se inteleaga pe parcursul negocierilor, PSD "se va opri", relateaza NewsIn. "Noi am luat deja o decizie finala, problema UDMR nu este negociabila".

"In mod ciudat s-a creat imaginea ca UDMR este o problema. Noi am spus ca nu acceptam, daca intram intr-o alianta cu un partid mare, ca in acea alianta sa mai fie si altcineva. Ca e UDMR, ca e PNL. Alianta PSD-PC este o alianta, cu PD-L suntem suficienti ca sa avem o majoritate in Parlament si sa nu mai fie nevoie de alt partid, in speta UDMR, ca el vrea sa intre, PNL vad ca nu bate din calcaie. Este valabila pozitia noastra si fata de PNL, nu doar fata de UDMR", a spus Miron Mitrea.

Intrebat daca PSD ia in calcul renuntarea la coalitia cu PD-L, Mitrea a spus ca in acest moment se poarta discutii la nivel tehnic, care vor fi urmate de stabilirea structurii Guvernului si repartizarea portofoliilor.

Si presedintele CN al PSD, Adrian Nastase, a declarat, vineri, ca o decizie in ceea ce priveste UDMR va fi luata in cadrul discutiilor PSD-PDL.

La randul sau Emil Boc a declarat ca "totul tine de vointa politica: mergem la negocieri; daca am avea pozitie inflexibila am ramane fiecare la sediul nostru si am comunica prin intermediul presei".

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, joi, dupa sedinta Consiliului Consultativ al Presedintilor Organizatiilor Teritoriale ale UDMR, ca Uniunea va putea participa intr-o coalitie guvernamentala numai in calitate de partener egal si daca va avea "ponderea necesara in structurile guvernamentale".

Geoana a spus ca daca nu se respecta conditia PSD, ca intr-o eventuala formula de guvernare PSD-PDL, sa nu fie cooptata si UDMR, atunci nu va fi nici guvern PSD-PDL.