Fostul presedinte Ion Iliescu sustine, pe blogul sau, ca hotararea data de Inalta Curte de Casatie si Justitie in cazul generalului Victor Atanasie Stanculescu "este nedreapta". Desi fostul sef al statului precizeaza ca nu vrea sa comenteze decizia instantei, considera ca lui Stanculescu nu i se pot reprosa actele de represiune din Timisoara pentru ca "acesta nu avea putere de decizie".

"Legat de decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie de condamnare a generalilor Chitac si Stanculescu, in legatura cu evenimentele din Timisoara, din perioada 17–20 decembrie 1989, nu doresc sa comentez hotararea cu caracter definitiv a Instantei Supreme de Justitie. Insa, personal, o consider nedreapta, cel putin in ceea ce il priveste pe generalul Stanculescu – care nu avea, atunci si acolo, nicio putere de decizie si deci nu i se pot reprosa actele de reprimare din Timisoara. Iar in zilele urmatoare, a avut, precum se stie, un rol decisiv in ralierea armatei la revolta populara de inlaturare a lui Ceausescu si la instaurarea noii puteri provizorii", scrie Iliescu.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins miercuri recursul generalilor Victor Stanculescu si Mihai Chitac, mentinand sentinta de 15 ani de inchisoare si degradare militara in procesul Revolutiei din Timisoare. Sentinta este definitiva.

Totodata, pe pagina sa electronica, fostul presedinte al Romaniei revine asupra dosarului mineriadelor in care procurorii i-au dat NUP si multumeste pentru sustinerea primita din partea cititorilor sai.

"Decizia este fireasca, pornind de la constatarea ca nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunilor pentru care s-a depus plangerea impotriva mea", considera Iliescu.

Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, marti, neinceperea urmaririi penale a fostului presedinte in dosarul mineriadei din 13 iunie 1990.