Procesul prin care liderul PC, Dan Voiculescu, contesta verdictul de politie politica dat de CNSAS in august 2006 s-a reluat, marti, la Tribunalul Bucuresti cu o noua aminare, care ar putea reintoarce cauza la Curtea Constitutionala. Avocatul lui Voiculescu, Calin Andrei Zamfirescu, socrul ministrului justitiei, a ridicat o exceptie de neconstitutionalitate vizind eventuala incalcare a dreptului cetatenilor de a fi egali in fata justitiei. Este pentru a doua oara in ultimii doi ani cind Voiculescu amina procesul cu CNSAS, care a decis ca liderul PC a facut politie politica sub numele de cod "Felix".

Dosarul in care Dan Voiculescu contesta decizia de politie politica s-a reluat marti, iar

avocatul liderului PC, Calin Andrei Zamfirescu, socrul ministrului justitiei, Catalin Predoiu, a ridicat exceptia de neconstitutionalitate vizind articolul 34 din Ordonanta de Urgenta 24/2008, referitor la faptul ca acest gen de cauze se solutioneaza doar de catre Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Bucuresti. In plus, avocatul a cerut Tribunalului sa sesizeze Curtea Constitutionala pentru a constata o eventuala incalcare a dreptului cetatenilor de a fi egali in fata justitiei

Pronuntarea a fost aminata pina joi, pentru a da timp reprezentantului CNSAS sa depuna concluzii scrise cu privire la aceste cereri.

Surse din CNSAS au spus pentru HotNews.ro ca in alte patru cauze identice, instanta a acceptat judecarea pe fond, dosarul Voiculescu- Felix fiind exceptia de la regula. " E clar ca judecatorii folosesc dubla masura", au declarat sursele citate.

Juristii contactati de HotNews.ro sint sceptici in ce priveste sansele ca procesul Voiculescu sa continue. Probabil Tribunalul Bucuresti va trimite exceptiile ridicate la Curtea Constitutionala si procesul se va suspenda din nou. " Mai rau, spun sursele HotNews.ro, exista posibilitatea ca Ordonanta 24 sa fie si ea declarata neconstitutionala".

Dosarul a ajuns din nou in instanta dupa ce Curtea Constitutionala a admis contestatia de neconstitutionalitate ridicata de Sergiu Andon, avocatul lui Voiculescu. In urma hotaririi Curtii, CNSAS a fost declarat neconstitutional si activitatea sa a incetat pina cind Guvernul a emis o Ordoananta de Urgenta.

In prezent, o noua lege se afla in dezbaterea Parlamentului, dar ea a suferit o serie de modificari de fond printre care si scoaterea de sub incidenta CNSAS a preotilor, magistratilor si fostilor nomenclaturisti care aveau raspunderi vizavi de Securitate. O alta modificare importata este schimbarea definitiei colaboratorului Securitatii, in acea persoana care a dat informatii "cu intentie".

Peste 24 de ONG-uri si o serie de reprezentanti ai societatii civile au protestat fata de aceste amendamente si au cerut parlamentarilor sa revina asupra lor.

Dan Voiculescu a fost deconspirat de CNSAS ca fiind colaborator al Securitatii sub numele de cod "Felix", el dind note informative despre fostii colegi de serviciu.