Clasa politica a dat inca o data dovada ca raportul Comisiei Europene si ingrijorarile cu privire la lupta anticoruptie nu inseamna nimic in raport cu "protejarea individuala si de grup a celor care compun clasa privilegiata din Parlament", scrie Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania intr-un comunicat remis HotNews.ro. Uniunea va actiona in Contencios Administrativ decizia deputatilor si va cere CSM sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la existenta unui conflict juridic intre puterile statului. Proteste si luari de pozitie similare au venit si din partea altor ONG-uri, care considera ca politicienii dau dovada de "ipocrizie si ireponsabilitate".

"Pentru ca votul exprimat de Camera Deputatilor nu este un vot politic si nici unul care sa tina de exercitarea atributiilor legislative, pentru a restabili macar la nivel moral locul si rolul puterii jduecatoresti, UNJR va ataca votul dat asupra responsabilitatii penale a unor deputati considerind acest act ca unul ce nu tine de rolul legislativ al Camerei Deputatilor", sustine Uniunea Nationala a judecatorilor intr-un comunicat de presa trimis HotNews.ro.

UNJR sustine ca parlamentarii au dovedit ca isi protejeaza doar interesele personale si de grup, ca ignora avertismentele Comisiei Europene cu privire la stadiul luptei anticoruptie si ca nu inteleg rolul puterii judecatoresti intr-un stat de drept. Din acest motiv, dar si din considerente de ordin moral, decizia de miercuri va face obiectul unei actiuni in Contenciosul Administrativ si a unei solicitari catre CSM de a sesiza Curtea Constitutionala cu privire la existenta unui conflict intre puterile statului.

"Actiunea noastra are in primul rind un considerent moral, pentru ca dorim sa atragem atentia ca un astfel de vot goleste de continut notiunea de reforma in justitie si lupta impotriva coruptiei. Astfel, reforma justitiei devine rizibila, pura demagogie, ceea ce e grav pentru un stat de drept", a declarat pentru HotNews.ro Dana Girbovan, presedinta UNJR.

Reactia ONG-urilor: Iresponsabilitate si ipocrizie

Reactii vehemente fata de decizia deputatilor de a impiedica urmarirea penala a lui Adrian Nastase si Miron Mitrea au venit din partea mai multor organizatii nonguvernamentale.

"Este o iresponsabilitate care poate duce la activarea clauzei de salvgardare si este o sfidare a opiniei publice si a bunului simt", a spus Mihai Politeanu, coordonator de programe al Initiativei pentru o Justitie Curata.

Alina Mugiu-Pippidi, presedintele SAR, sustine ca deputatii au dat dovada de ipocrizie si ca votul uninominal nu va rezolva nimic daca el este secret. " Acestea sint lucrurile care clarifica situatia. Sa spui ca vrei sa incetezi monitorizarea Romaniei, iar in acelasi timp sa faci lucruri care contravin pe fata recomandarilor Comisiei Europene este o ipocrizie", a spus Alina Mungiu Pippidi pentru HotNews.ro.

Analistul Cristian Pirvulescu este de parere ca parlamentarii au "construit o inviolabilitate legislativa speciala pentru aceia dintre ei care sint suspectati de coruptie, decizie care va afecta increderea in democratie si in justitie".

“Imaginea proasta a Parlamentului se datoreaza acestora si sper ca in alegerile din toamna sa poata sa-si explice votul cetatenilor, sa poata sa demonstreze de ce unii oameni sint deasupra legii”, a declarat Cristian Pirvulescu, citat de de NewsIn.