Noul ministru de Externe, Lazar Comanescu, a depus, astazi, juramantul la Palatul Cotroceni. "Desemnarea dumneavoastra este rezultatul unui consens rapid obtinut la nivelul institutiilor care au atributii de a decide", a afirmat, cu aceasta ocazie, presedintele Traian Basescu. Seful statului a adaugat, in timpul ceremoniei de investire, ca "Prioritatile de politica externa ale Romaniei sunt neschimbate din 2005. Avem de valorificat in favoarea Romaniei concluziile summit-ului NATO, avem de valorificat calitatea de membru al Uniunii Europene si nevoia de a dezvolta o activitate consulara care sa raspunda necesitatilor actuale ale Romaniei."

"Experienta pe care o aveti ne indreptateste sa speram ca veti avea un mandat de succes", a incheiat seful statului.

Lazar Comanescu a afirmat ca se va intoarce maine la Bruxelles, iar incepand de luni, va prelua efectiv conducerea Ministerului de Externe.

El a afirmat ca va incerca sa rezolve problemele de la Ministerul Afacerilor Externe in cel mai scurt timp. "Oriunde este loc de mai bine, si la Ministerul de Externe trebuie sa fie loc de foarte bine", a declarat fostul sef al diplomatiei, imediat dupa ceremonia de investire.

Lazar Comanescu s-a ferit, insa, sa raspunda la intrebarile jurnalistilor legate activitatea fostului ministru Adrian Cioroianu si de cazul Crulic, spunand ca va putea sa raspunda la astfel de intrebari dupa ce va relua efectiv conducerea ministerului si va analiza aceste probleme.

Diplomatul de cariera Lazar Comanescu a fost propus ieri de premierul Calin Popescu Tariceanu pentru functia de ministru al Afacerilor Externe. Presedintele Traian Basescu a semnat la scurt timp decretul de numire. Lazar Comanescu a ocupat pana acum functia de sef al Reprezentantei Romaniei pe langa Uniunea Europeana. El ii ia locul lui Adrian Cioroianu, care a demisionat vineri de la conducerea Ministerului de Externe, in urma scandalului legat de moartea romanului Claudiu Crulic intr-o inchisoare poloneza.