Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a descifrat mesajul pe care l-a scris marți dimineață, după retragerea lui Cătălin Cîrstoiu de alianța PSD-PNL. El a precizat la Digi24 că Cristian Popescu Piedone reprezintă definiția din DEX a cuvântului „interlop”, iar Gabriela Firea nu ar trebui să mai candideze după anteriorul mandat, aceasta fiind acuzată de actualul edil că a luat decizii controversate. De asemenea, a mai susținut că cei doi contracandidați ai săi au „conexiuni cu speculatori imobiliari”.

Gabriela Firea, Nicușor Dan și Cristian Popescu PiedoneFoto: Inquam Photos / Octav Ganea / Saul Pop

Nicușor Dan nu îi dă șanse de câștig Gabrielei Firea, după ce a fost desemnată candidata PSD la Primăria Capitalei, odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu.

Actualul edil al municipiului București crede că bătălia se polarizează între el și candidatul PUSL, Cristian Popescu Piedone.

„În configurația actuală, în continuare, primele două șanse le am eu și Cristian Popescu Piedone. De altfel, în sondajul pe care l-am făcut acum o lună, unul din slide-uri se referea la această posibilitate și Cristian Popescu Piedone era mult înaintea Gabrielei Firea, chiar dacă ea era susținută nu doar de PSD, ci de toată Coaliția PSD-PNL”, a spus Nicușor Dan la Digi24.

Nicușor Dan: Gabriela Firea nu ar trebui să mai deschidă gura

Întrebat de mesajul criptat scris marți dimineață, despre mafia imobiliară după anunțul noilor candidați de București ai PSD și PNL, Nicușor Dan a spus Firea și Piedone „au conexiuni cu speculatori imobiliari”.

„Vă aduc aminte că Gabriela Firea a propus în Consiliul General, în calitate de primar, în mandatul ei, cele cinci PUZ-uri de sector, toate anulate sau suspendate de instanță. Iar pentru PUZ Sector 5 Piedone, în calitate de primar al Sectorului 5, în acest mandat, s-a luptat din răsputeri ca să rămână în viață acest PUZ de sector, în pofida faptului că în cele din urmă Curtea de Apel București l-a anulat”, a declarat Nicușor Dan.

El a subliniat că Gabriela Firea a propus cele 5 PUZ-uri de sector „vădit ilegale cu foloase necuvenite pentru marii proprietari de terenuri de miliarde de euro, de ordinul sutelor de milioane pentru fiecare dintre cele cinci PUZ-uri și a dat, de asemenea, zeci, știu eu, dar probabil că sute, de autorizații de construire ilegale”.

El a acuzat-o pe Firea că a „semnat nenumărate acte ilegale în domeniul urbanismului și construcțiilor”. Întrebat dacă are dovezi în acest sens, Nicușor Dan a răspuns afirmativ.

El a mai susținut că Firea „a dus Primăria în faliment, că nu a început proiecte mari de investiții și că a înființat companii pentru oameni de partid”.

De asemenea, după promovarea regulamentului prin care „a schimbat regula de construire în București”, apoi desființarea actelor de instanță, liderul PSD București nu ar trebui să candideze pentru un nou mandat.

„Într-o societate normală, un astfel de personaj nu ar trebui să mai deschidă gura, nicidecum să pretindă să vrea să fie primar al Bucureștiului din nou”, a mai spus Nicușor Dan.

Nicușor Dan l-a atacat și pe Cristian Popescu Piedone, despre care a zis din nou că este un „interlop”, fiind definiția din dicționarul explicativ al limbii române pentru acest cuvânt.

„El este condamnat penal. A pus la Poliția Locală un condamnat penal. În toate deplasările sale prin oraș este însoțit de niște oameni din Clanul Sportivilor, deci se încadrează în definiția de interlop”, a spus primarul Capitalei.

Piedone: „Mă pot vota interlopi, dar nu sunt asociat cu ei”

Popescu Piedone a mers vineri la depunerea candidaturii cu două tricouri, unul inscripționat „Și eu sunt interlop”, celălalt cu mesajul „Je suis Peppa Pig”, în replică la afirmația lui Nicușor Dan după care candidatul PUSL ar putea deveni primar general „susținut de interlopi”, precum și la comparația făcută de Cătălin Cîrstoiu între el și un personaj de desene animate.

„Să vedem pe câți bucureșteni i-a făcut porci și pe câți bucureșteni i-a făcut Nicușor Dan interlopi. Cetățenii Bucureștiului sunt „interlopii” care mă vor vota și porcii care mă vor vota, raportat la ceea ce au spus contracandidații mei”, a comentat Piedone.

Duminică, într-o intervenție la Digi24, contracandidatul său la Primăria Capitalei l-a acuzat pe Nicușor Dan că s-a referit la „cei care-l votează pe Piedone”.

„Raportat la acuzațiile despre interlopi, citez din Nicușor Dan: «Pare ireal, dar Cristian Popescu Piedone poate să câștige Primăria Capitalei susținut de interlopi». În 30 de ani, eu nu mă uit în urna de vot cine mă votează. Mă votează și naționalitățile care conviețuiesc în România, mă pot vota și interlopi și orice alt...dar asta nu înseamnă că sunt asociat cu ei. El, când m-a făcut interlop, susținut de interlopi, nu m-a făcut pe mine, a făcut electoratul care mă reprezintă pe mine. Îi urez succes în continuare și spunea tot el: «Suntem într-o campanie din anii ’90». A recunoscut că a avut un deficit de imagine. Eu n-am avut niciun deficit de imagine. Ăsta sunt”, a spus Piedone la Digi24.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a spus tot duminică la Digi24 că „Piedone este interlop” și că este în libertate doar pentru că instituțiile statului ar fi nefuncționale.

„Am spus că Piedone e susținut de interlopi. Asta nu înseamnă că toți oamenii care îl susțin sunt interlopi. N-am spus niciodată asta. Am mult respect pentru toți bucureștenii, inclusiv oamenii care intenționează să-l voteze pe Cristian Popescu Piedone. Domnul Piedone este un interlop. Doar faptul că nu avem instituție în statul ăsta face ca dumnealui să fie în libertate. Asta e opinia mea.

În primul rând, el este un condamnat penal. Din 2018 a fost condamnat penal, într-adevăr, cu amânarea pedepsei, pentru că a semnat niște acte nelegale pentru membri ai familiei sale. Apoi a scris presa...Din păcate, suntem o țară fără instituții, sunt nefuncționale”, a declarat Nicușor Dan.

Cătălin Cîrstoiu, retras de alianța PSD-PNL

Întruniți luni dimineață, de la ora 10, în ședința conducerii Coaliției, liderii PSD și PNL au decis să renunțe la candidatura dr. Cătălin Cîrstoiu. Decizia a fost luată la miezul nopții, după 14 ore de discuții.

Liderii PSD și PNL au decis să meargă pe candidaturi separate la Primăria Capitalei: Gabriela Firea pentru PSD și Sebastian Burduja pentru PNL și să păstreze candidații comuni la sectoare și în țară, acolo unde se ajunge la consens.

Motivul, așa cum a fost el explicat de surse politice pentru HotNews.ro, a fost: slabele șanse în cursă, așa cum au reieșit din sondaje și cum au fost resimțite, „la firul ierbii”, de către social-democrații și liberalii angrenați în campania de București. O investigație HotNews.ro a arătat că managerul spitalului public lucra și la clinica privată a familiei sale.

Legea interzice acest lucru, pentru directorii spitalelor de stat. Practic, pacienții nu mai beneficiau de gratuitate, banii mergeau la familia Cîrstoiu, iar spitalul public condus de acesta încasa sume mai mici de la Casa de Sănătate.

Cristian Popescu Piedone, candidatul PUSL pentru Primăria Capitalei, a catalogat decizia coaliției PSD-PNL de retragere a susținerii pentru candidatura doctorului Cătălin Cîrstoiu „o trădare a electoratului” și „un blat politic prin care îl susțin pe Nicușor Dan” în dauna sa.