Vreme de peste 5 ore, liderii Coaliției au încercat să-l convingă pe candidatul comun să renunțe. Managerul Spitalului Universitar a plecat, puțin înainte de miezul nopții, fără să accepte să se retragă el. ”Decizia e la dumneavoastră, nu la mine, eu nu renunț pentru că niciodată n-am pierdut o cursă”, le-a spus Cîrstoiu.

Cătălin CîrstoiuFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Întruniți luni dimineață, la ora 10, în ședința conducerii Coaliției care guvernează România, liderii PSD și PNL au decis să renunțe la candidatura dr. Cătălin Cîrstoiu.

Șansele slabe în campanie i-au determinat să-l roage să renunțe

Motivul, așa cum a fost el explicat de surse politice pentru Hotnews, a fost: slabele șanse în cursă, așa cum au reieșit din sondaje și cum au fost resimțite, ”la firul ierbii”, de către social-democrații și liberalii angrenați în campania de București. O investigație HotNews.ro a expus faptul că managerul spitalului public lucra și la clinica privată a familiei sale.

Legea interzice acest lucru, pentru directorii spitalelor de stat. Practic, pacienții nu mai beneficiau de gratuitate, banii mergeau la familia Cîrstoiu, iar spitalul public condus de acesta încasa sume mai mici de la Casa de Sănătate.

Liderii Coaliției l-au rugat pe dr. Cătălin Cîrstoiu să vină la Guvern, unde avea loc ședința. Medicul a ajuns în jurul orei 6 după amiaza, cu același BMW 6, mașină a firmei Anemona, care nu figurează în declarația sa de avere.

”Din acel moment, colegii noștri au depus efortul să-l convingă să renunțe”, au spus surse din Coaliție pentru HotNews.ro. ”El a refuzat, sistematic”.

Cîrstoiu: ”Nu am pierdut niciodată o luptă”

Argumentul principal al lui Cătălin Cîrstoiu a fost acela că nu el a solicitat candidatura și că, dacă ei vor să se răzgândească, va trebui să-și asume partidele îndepărtarea lui.

”Eu sunt un învingător și nu am pierdut niciodată o luptă”, le-a spus Cîrstoiu lui Ciolacu și lui Ciucă, potrivit relatărilor din interior. Șefii PSD și PNL au încercat să-l convingă, promițându-i că în comunicarea publică vor spune clar că nu el e de vină.

”Nu s-a înaintat însă deloc”, au spus aceiași oameni din Coaliție, la curent cu ce s-a discutat, pentru redacție, sub condiția confidențialității.

Aproape de miezul nopții, când ambele tabere ale discuției au rămas pe aceeași poziție, Cîrstoiu și-a chemat mașina. El a repetat lui Ciucă și lui Ciolacu faptul că el e un învingător, că are mari șanse să cîștige și că nu renunță la candidatură de bună voie. A insistat că mandatul său e pe masa Coaliției și că e responsabilitatea lor ce vor face mai departe.

Decizia de după miezul nopții a Coaliției: ”Candidaturi separate, Firea și Burduja”

Un șofer a tras BMW-ul medicului în fața Palatului Victoriei, departe de grupul de jurnaliști. Cîrstoiu a plecat fără declarații publice.

Momentul în care Catalin Cirstoiu a plecat de la guvern, din ședința coaliției, aproape de miezul nopții. Foto: Hotnews

La aproximativ o oră după, liderii PSD și PNL au decis să meargă pe candidaturi separate la Primăria Capitalei: Gabi Firea pentru PSD și Sebastian Burduja pentru PNL și să păstreze candidații comuni la sectoare și în țară, acolo unde se ajunge la consens.