Liderii Coaliției au decis luni noapte, după 14 ore de negocieri, că renunță la candidatura comună a lui Cătălin Cîrstoiu și vor merge cu candidaturi separate, respectiv Gabriela Firea - PSD și Sebastian Burduja - PNL, au declarat pentru HotNews.ro surse din Coaliție.

Cătălin Cîrstoiu și Gabriela FireaFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Decizia vine după ce medicul Cîrstoiu le-a spus, după 6 ore de negocieri, că el este un învingător, iar decizia le aparține. Cîrstoiu a plecat de la guvern aproape de miezul nopții, lăsându-i pe liderii PSD și PNL în ședința acestora, care a început la ora 10.00 dimineața.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat sâmbătă, după conferința de presă organizată de Cătălin Cîrstoiu, că un alt candidat este „este exclus” și Coaliția va avea doar un candidat unic.

Discuțiile dintre social-democrați și liberali în ședința Coaliției au început încă de la ora 10.00, pentru a lua o decizie în privința candidatului pentru Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu. La ora 18.00, a venit la discuții și managerul Spitalului Universitar București, care a plecat aproape de miezul noții, ferindu-se de jurnaliști.

  • Filmul celei mai lungi zile din Coaliție:

01:05Coaliția PSD-PNL a decis imediat după miezul nopții să renunțe la candidatura doctorului Cîrstoiu și să meargă cu candidaturi separate, respectiv Gabriela Firea - PSD și Sebastian Burduja - PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, au declarat surse din Coaliție pentru HotNews.ro.

Cei doi candidați nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă pe soluții pentru București, mai spun aceleași surse.

Candidații pe sectoare rămân comuni, la fel și listele de consilii locale.

00:10Primele reacții vin de la opoziție. „Partidul comasat PSD-PNL, proiectul lui Iohannis, e din ce în ce mai disperat”, a scris pe Facebook liderul USR Cătălin Drulă.

„Ziua de azi ne arată falimentul moral deplin al acestei coaliții comasate. Ciolacu și Ciucă stau de peste 10 ore să discute despre cum să scape de Cîrstoiu în timp ce Eurostat anunță că deficitul bugetar real al României a fost de 6,6% PIB în 2023”, a mai spus el.

23:33Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă îi caută un înlocuitor lui Cătălin Cîrstoiu, au declarat pentru HotNews.ro surse din coaliție.

23:25Cîrstoiu a plecat din ședința coaliției fără a-și retrage candidatura. Le-a transmis liderilor PSD și PNL că decizia le aparține, au declarat pentru HotNews.ro surse din coaliție. În discuțiile de la guvern, managerul Spitalului Universitar București le-a mai spus liderilor PSD și PNL că ”Eu sunt un învingător și nu am pierdut niciodată o luptă”. Timp de șase ore, ei au încercat să îl convingă să se retragă.

23:10 Cătălin Cîrstoiu a plecat de la guvern, după 7 ore. Mașina acestuia a fost trasă departe de jurnaliști. Nu există încă nicio informație despre o decizie privind candidatura sa. Liderii Coaliției sunt încă în ședință.

Catalin Cirstoiu pleca de la guvern, din sedinta coalitiei Foto: Hotnews

23:02Nicio decizie nici la mai bine de 13 ore de la începerea discuțiilor

21:35 „Nu s-a luat încă nicio decizie”, au declarat pentru HotNews.rosurse din coaliție. Ședința continuă.

21:20Ședința Coaliției continuă, de peste 11 ore, dintre care ultimele trei în prezența lui Cătălin Cîrstoiu.

19:54Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat, luni, că, din punctul de vedere al liberalilor, medicul Cătălin Cîrstoiu are o foarte bună reputaţie ca manager şi medic şi „asta nu i-o poate lua nimeni”.

„(...) indiferent de presupuneri, că se va schimba această candidatură, indiferent de atacuri, scenarii sau fitile, el este cel care în acest moment are şi candidatura, şi anvergura să conducă şi să înţeleagă acest oraş. Atât PNL, cât și PSD îşi doresc să câştige Primăria Capitalei. (...) De asta ne uităm atât de serios la ce şanse are domnul Cîrstoiu, de asta încercăm să facem această analiză de etapă, să vedem în ce stadiu ne găsim, să luăm cele mai bune decizii şi cea mai eficientă strategie”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL în emisiunea România Politică de la Prima News, conform News.ro.

18:21 La această oră, are loc o discuție a liderilor PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, cu Cătălin Cîrstoiu.

18:10 Puțin după ora 18:00, la guvern a ajuns și Cătălin Cîrstoiu.

16:20Ședința coaliției a fost reluată și continuă și la această oră.

14:58După aproape cinci ore de discuții, liderii coaliției au luat o pauză, urmând ca ședința să continue apoi.

13:00 Surse din Coaliție au declarat pentru HotNews.ro că liderii coaliției discută posibilitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, însă la acest moment nu există o decizie privind înlocuitorul acestuia pentru alegerile din 9 iunie.

Dezbaterile cu ușile închise se poartă ca și cum „cursa pilot” a campaniei electorale de primăvară începe, într-un fel, abia azi pentru coaliția de guvernare, au confirmat mai mulți lideri, într-o discuție cu HotNews.ro.

„Se negociază aprins”, a spus unul dintre acești lideri, sub condiția confidențialității. ”Practic, tema candidaturii pentru București a deschis ședința și asta e tot ce ne preocupă acum”, a continuat politicianul.

„Se discută posibilitatea retragerii, da. Dar liderii Coaliției PSD-PNL nu au ajuns încă, luni la prânz, la o soluție în cazul candidaturii doctorului Cîrstoiu”, au mai spus sursele din Coaliție.

În conferința de presă susținută vineri seară, la cererea liderilor Coaliției, pentru a răspunde acuzațiilor privind incompatibilitatea sa, Cătălin Cîrstoiu a spus că mandatul său „a fost și este pe masa coaliției”, că va discuta luni cu Ciolacu și cu Ciucă și că nu ar putea continua fără sprijinul PSD și PNL.

El a admis că a dat consultații la clinica privată Anemona deținută de soția sa, spunând că toți colegii săi care dețin funcții în spitale publice fac asta și că OUG care le interzice managerilor să profeseze în afara spitalului a creat haos. Managerul Spitalului Universitar București a susținut, din nou, că a consultat și în clinica privată pentru a-și ajuta pacienții, dar și colegii medici care aveau nevoie de expertiza sa. Întrebat insistent de jurnaliști dacă se va retrage din cursă, el a spus că mandatul său „a fost și este pe masa coaliției”, că va discuta luni cu Ciolacu și cu Ciucă și că nu ar putea continua fără sprijinul PSD și PNL.