In timp ce alti politicieni mai slabi de inima in fata criticilor si-au inchis blogurile, ministrul Ludovic Orban a intrat in lumea virtuala cu avint. Plin de modestie, bloggerul Orban isi face un portrret romantico-patetic. E atasat de familie, sarac si, evident, cinstit, sta la bloc si are doar un Renault Clio. Este un suflet mare si caritabil, " nu exista zi fara sa fac ceva pentru semenii mei". Motiv pentru care " pot sa ma uit seara in oglinda fara sa-mi fie rusine de fata pe care o vad". Cu toate acestea, Orban nu se dezvaluie pe de-antregul, nu vorbeste despre pasiunea pentru mandolina, despre vocea-i frumoasa si nici despre cele trei masini de serviciu personale si cele cinci ale consilierilor.

Ludovic Orban isi deschide blogul cu o scurta prezentare fara false modestii. " Ma defineste atasamentul fata de familie. Apartenenta neconditionata la valorile liberalismului. Ma defineste hotarirea de a spune lucrurilor pe nume, fara concesii, fara eufemisme, fara populisme ieftine".

Ce ii place omului Orban? Sportul, competitiile, plimbarile in parcuri, cititul inainte de culcare si... corul in biserica.

Harlem cu Norica si Priboi

Si pentru ca ii place sportul, Ludovic Orban nu putea sa rateze meciul baschetbalistilor de la Harlem Globetrotters, unde a fost impreuna cu sotia si fiul. Meciul a fost atit de "spectaculos", incit s-a deplasat sa-l vada insusi disparutul si mult-cautatul securist Ristea Priboi, care, nicio coincidenta, statea foarte aproape de echipa politicienilor de toate culorile. Cu doar doua rinduri mai jos de Norica Nicolai si cu trei de insusi Orban.

Amintiri despre borduri si raliuri

Desi nou in domeniu, Ludovic Orban este activ pe blog si raspunde prompt intrebarilor cititorilor. Intr-un stil care il detaseaza de ceilalti confrati politicieni intrati din cauza campaniei in lumea virtuala.

Dupa cum este de asteptat pentru un ministru al transporturilor, buna parte din raspunsuri sint legate de starea drumurilor, a Bucurestiului, de atacurile la Adriean Videanu sau a fostilor colegi de alianta. Sint insa si momente duioase in care Orban lasa la o parte autostrazile nefacute si bordurile altora si vorbeste despre "ce ar fi facut la 18 ani" si ce ar face si acum daca nu l-ar impiedica politica.

Pilot de curse ratatde politica

"In adolescenta mi-am dorit foarte mult sa devin pilot de curse. Daca mi-as fi luat permisul de conducere la 18 ani, profesia mea ar fi fost, probabil, cu totul alta astazi", scrie nostalgic ministrul.

Si pentru ca nostalgiile prelungite risca sa se transforme in frustrari, Orban a fost la Rally Days, unde pilotul Daniel Onoriu i-a facut "onoarea" de a-l avea copilot intr-o masina de curse. " Vreau sa va spun ca senzatia de a te afla intr-un bolid de sute de cai putere este unica...".

Unicitatea momentului nu se va pierde, nicio grija, pentru ca a fost imortalizat de multele camere de luat vedereri si transmis in prime-time.

Sarac si cinstit

"Traiesc bine pentru ca pot sa ma uit seara in oglinda fara sa-mi fie rusine de fata pe care o vad, pentru ca stiu sa ma bucur de fiecare lucru frumos care imi iese in cale", ii raspunde Orban lui Mihnea.

Patetic, dar fara sa-si plinga prea mult de mila, saracia dindu-i o adinca multumire sufleteasca, Orban marturiseste ca sta intr-un apartament de bloc din Balta Alba, ca are un simplu Renault Clio, ca nu-si face concediile in Dubai si ca fiul invata la o scoala publica. "Lucrurile acestea ma ajuta sa inteleg modul de viata si problemele celor mai multi locuitori ai Bucurestiului", marturiseste Orban.

Limunzinele de care Orban nu vorbeste

Intelegerea are insa limitele ei. Ministrul nu explica pe blog de ce are doar un amarit de Renault Clio. Raspunsul lipsa este unul singur:pentru ca nu are nevoie.

Asa cum dezvaluie Academia Catavencu in ultimul numar, ministrul transporturilor are de ales in fiecare zi intre un Audi A6 Allroad Quattro de 56.000 de euro, un Volkswagen Passat, an de fabricatie 2007, de 34.000 de euro si inca un Volkswagen Touareg de 43.000 de euro.

Si pentru ca, asa cum singur marturiseste, Orban este un suflet mare, un generos si se ingrijeste de aproapele sau, este evident ca nu putea sa-si uite tocmai consilierii personali. Acestia au cinci masini in valoare totala de 150.000 euro.

Orban nu are probleme cu legea, desi Ordonanta de Urgenta 80/2001 spune clar ca ministrii au voie sa foloseasca o singura masina, iar consilierii niciuna.