Asociatia Pro Democratia invita marti dupa-amiaza partidele parlamentare la noi discutii privind introducerea votului uninominal. Organizatia spera sa se ajunga la un compromis care sa deblocheze procesul de reforma electorala aflata acum in impas.

La Parlament Comisiile Juridice nu au reusit sa finalizeze saptamana trecuta raportul asupra modificarii variantei de vot uninominal mixt astfel incat sa fie eliminate prevederile declarate neconstitutionale. Termenul de adoptare a raportului era 31 ianuarie insa ultima sedinta a fost suspendata din lipsa de cvorum.

Potrivit unui comunicat al organizatiei, "Pro Democratia" ii cheama la masa negocierilor pe reprezentantii tuturor partidelor politice care au participat, si pe parcursul anului 2007, la discutiile privind votul uninominal (Partidul Social Democrat, Partidul Democrat-Liberal, Partidul National Liberal, Partidul Conservator si Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania).

Negocierile de anul trecut, sub egida "Pro Democratia", au dus la realizarea proiectului de lege privind votul uninominal pentru care Guvernul si-a asumat, toamna trecuta,raspunderea în Parlament. Ulterior Curtea Constitutionala a acceptat contestatia presedintelui Traian Basescu si a declarat neconstitutionale articolul privind listele suplimentare si pe cel care stabilea ca alegerile anticipate pot fi convocate si in caz de reorganizare administrativ-teritoriala.

Traian Basescu sustine sistemul de vot uninominal majoritar in doua tururi de scrutin, varianta pentru care si PSD si PD-L au propriile proiecte depuse la Parlament.