Presedintele Senatului Calin Popescu-Tariceanu a sesizat luni Curtea Constitutionala cu privire la un conflict juridic de natura constitutionala intre Guvernul Romaniei, pe de o parte si Ministerul Public ¬ Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie, pe de alta parte, in cazul dosarului penal in cazul Belina.

In sesizare, Tariceanu cere Curtii Constitutionale sa statueze ca procurorii nu pot ancheta circumstantele, imprejurarile, oportunitatea si legalitatea hotararilor de Guvern.

Precizarile venite de la Senat:

"Asa cum se precizeaza in solicitarea catre Curtea Constitutionala a Romaniei, conflictul juridic a intervenit ca urmare a cercetarii penale a Directiei Nationale Anticoruptiei asupra legalitatii Hotararii Guvernului nr.858/2013, respectiv, a Hotararii Guvernului nr.943/2013.

In documentul inaintat Curtii Constitutionale a Romaniei se precizeaza: actele si faptele concrete expuse in sesizare dovedesc existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si D.N.A. - componenta a Ministerului Public, care consta in declansarea unei proceduri de urmarire penala in legatura cu adoptarea unor hotarari de guvern. Or, potrivit celor statuate chiar de catre Curtea Constitutionala, adoptarea hotararilor de Guvern da expresie competentei originare a Guvernului.

Presedintele Senatului a solicitat Curtii Constitutionale a Romaniei:

- sa constate existenta conflictului juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public ¬ Directia Nationala Anticoruptie, pe de alta parte, si Guvernul Romaniei pe de alta parte

- sa constate cauza conflictului: Ministerul Public ¬ Directia Nationala Anticoruptie si-a arogat competenta de anchetare a circumstantelor, imprejurarilor, oportunitatii si legalitatii elaborarii celor doua hotarari de Guvern

- sa statueze ca, pe viitor, procurorii nu pot ancheta circumstantele, imprejurarile, oportunitatea si legalitatea hotararilor de Guvern."