Steluta Cataniciu, vicepresedinte ALDE, il acuza pe presedintele Klaus Iohannis, intr-o scrisoare deschisa, ca a incalcat grav Constitutia atunci cand a afirmat ca prezumtia de nevinovatie nu functioneaza in politica la fel ca in justitie. Seful statului declarase joi potrivit Agerpres, ca "persoanele cu probleme penale nu au ce cauta in primul rand al functiilor statului, nimic impotriva persoanelor fizice, dar in politica nu functioneaza prezumtia de nevinovatie asa cum functioneaza in justitie. Prezumtia de nevinovatie functioneaza pentru o persoana care merge in fata justitiei, pentru un politician care merge in fata poporului conteaza integritatea, adica sa nu fie suspectat de nimic".

Steluta CataniciuFoto: Camera Deputatilor

Scrisoarea Stelutei Cataniciu:

"Domnule presedinte Klaus Werner Iohannis

Am urmarit cu ingrijorare declaratia dumneavoastra referitoare la prezumtia de nevinovatie care, asa cum ati afirmat 'functioneaza pentru o persoana care merge in fata justitiei, pentru politicieni care merg in fata poporului, conteaza integritatea, adica sa nu fie suspectati de nimic, este cat se poate de simplu'.

Aceasta declaratie a dumneavoastra scoate in evidenta o gandire care se situeaza in afara democratiei si a statului de drept si care ne aduce aminte de o alta declaratie, la fel de periculoasa, facuta de un fost ministru tehnocrat al justitiei, care considera drepturile romanilor un lux. Este o declaratie extrema, surprinzatoare chiar, care ar trebui sa oblige Parlamentul Romaniei la o reactie.

Din dorinta de a distruge cu orice pret coalitia de guvernare PSD-ALDE, ati uitat de indatorirea pricipala a dumneavoastra, aceea de garant al Constitutiei, obligatie consfintita prin dispozitiile art. 80 alin. (2) care statueaza ca 'Presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei'. Conform acestui text, aveti obligatia de a respecta principiul fundamental ridicat la rang constitutional, acela al prezumtiei de nevinovatie.

In acest sens, articolul 23 prevede ca pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de condamnare, persoana este considerata nevinovata. Daca pana acum nu ati inteles, cred ca ar trebui sa stiti ca acesta este si motivul pentru care drepturile fundamentale si libertatile cetatenilor reprezinta esenta statului de drept.

In lumina acestor obligatii, va aduc la cunostinta un fapt care , in mod cert nu va este strain, pentru ca l-ati facut cu premeditare: declaratia dumneavoastra echivaleaza cu incalcarea grava a Constitutiei Romaniei!

Domnule presedinte, va aduc aminte ca ati jurat cu mana pe Constitutie ca veti apara drepturile si libertatile romanilor, insa declaratia dumneavoastra reprezinta un atac grav la adresa acestora, la adresa principiilor fundamentale ale statului de drept. Prezumtia de nevinovatie nu este un moft, asa cum considerati dumneavoastra, ci este un drept fundamental al oricarui cetatean, un drept pe care, prin declaratia dumneavoastra, cat si prin intreaga atitudine , il calcati in picioare. Aceasta nu reprezinta o favoare pe care dumneavoastra o acordati cui doriti, ci constituie unul din principiile fundamentale ale dreptului penal, o garantie a statului de drept (pe care il clamati in fiecare zi) si o valoare fundamentala a spatiului juridic european.

De altfel, nu cred ca va sunt straine deciziile Curtii Europene a Drepturilor Omului prin care se statueaza ca 'o incalcare a prezumtiei de nevinovatie poate sa provina nu numai din partea unor judecatori sau a unui tribunal, ci si din partea altor autoritati publice'.

Domnule presedinte, constat cu tristete ca ati mostenit de la Traian Basescu apetitul pentru lupta impotriva Parlamentului Romaniei, precum si impotriva oricarui politician care nu este 'al dumneavoastra'. Desi v-ati obisnuit aidoma lui, sa impartiti oamenii politici din Romania in buni si rai -'penali'-, in acceptiunea dumneavoastra, doriti sa dati uitarii faptul ca ati avut calitatea de suspect si invinuit, adica 'penal', aproape in intreaga dumneavoastra activitate politica incepand cu dosarul penal nr. 66/P/2001.

In aceasta calitate v-ati dus la bun sfarsit toate cele trei mandate de primar al Sibiului, incepandu-l nestingherit pe al patrulea. In aceasta calitate de invinuit - 'penal'- , in acceptiunea dumneavoastra, in dosarele nr. 270/P/2006 si 5/P/2007, in toamna anului 2009 ati acceptat propunerea majoritatii parlamentare PSD-PNL-UDMR-PC de a fi nominalizat pentru functia de prim-ministru al Romaniei. In calitatea de om cu probleme penale si de integritate ati candidat la cea mai inalta functie in stat, iar romanii v-au acordat prezumtia de nevinovatie si v-au ales presedintele acestei tari.

Niciun alt om politic din aceasta tara nu a beneficiat de atatea privilegii din partea justitiei! Evident, dupa ce ati castigat, ati avut grija sa-i recompensati pe cei care v-au netezit drumul. Curtea Constitutionala a Romaniei avea nevoie de o judecatoare care a dovedit de-a lungul carierei ca respectul pentru drepturile omului a fost o prioritate pentru dansa. Acesta a fost motivul, in mod cert, pentru care din partea dumneavoastra, Livia Stanciu a fost desemnata judecator constitutional. Iar Parchetul General a avut nevoie de Augustin Lazar!

Domnule presedinte, cand mai iesiti public si vorbiti de legalitate, moralitate si integritate, va rog sa rememorati aceste lucruri, precum si promisiunea pe care, la Cluj, in campania pentru alegerile prezidentiale, ati facut-o romanilor: ati declarat ca primul lucru pe care il veti face, dupa ce veti ajunge presedintele Romaniei, va fi sa renuntati la imunitate. Va aduc aminte ca in 'Romania lucrului bine facut' sunteti singurul cetatean din aceasta tara care nu poate fi tras la raspundere pentru nicio fapta, mai ales penala."