Secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, apropiat al liderului PSD Liviu Dragnea, a fost votat de parlament, miercuri, presedintele Curtii de Conturi, in locul lui Nicolae Vacaroiu, al carui mandat de noua ani expira pe 15 octombrie. Au mai fost votati patru consilieri de conturi cu mandate de noua ani. Astfel, Florin Tunaru, tot un apropiat al lui Liviu Dragnea, a fost votat presedinte al Autoritatii de Audit.

Mihai BusuiocFoto: Hotnews

Mihai Busuioc a primit 275 voturi "pentru" si 95 impotriva.

Totodata, Dan Lucian Vladescu a fost votat in functia de presedinte al Autoritatii de Audit cu voturi 268 'pentru', 102 'impotriva'.

Pentru pozitia de vicepresedinte al Curtii de Conturi a fost validat Nicu Marcu cu 270 voturi 'pentru' si 100 'impotriva', pentru un rest de mandat, iar pe aceeasi pozitie in cadrul Autoritatii de Audit, Florin Tunaru, 267 voturi 'pentru' si 103 'impotriva'.

Plenul l-a mai validat in functia de consilier de conturi pe Aurel Dumitru - 267 voturi 'pentru' si 103 'impotriva'.

Pentru numirea a inca doi consilieri de conturi urmeaza sa fie declansata o noua procedura de numire, noteaza Agerpres.

Cine este Mihai Busuioc

Busuioc a ajuns in atentia opiniei publice in iunie, inainte ca Sorin Grindeanu sa fie dat jos de PSD din functia de premier, atunci cand a refuzat sa contrasemneze ordinul premierului Grindeanu prin care dispunea eliberarea din functie. In absenta semnaturii sale, cei de la Monitorul Oficial au refuzat la randul lor sa publice actul de eliberare din functie. Grindeanu intentiona atunci sa il schimbe pe Busuioc cu Victor Ponta.

Busuioc a fost secretar general adjunct la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, in perioada in care Liviu Dragnea conducea aceasta institutie.

Busioc a fost numit secretar general al Guvernului, in ianuarie, de catre Sorin Grindeanu, imediat dupa acesta a fost investit in functia de premier. Numirea lui Busuioc a fost prima decizie a lui Grindeanu in calitate de premier. In aprilie, Mihai Busuioc a fost numit membru in Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, fiind propus de catre statul roman, prin Ministerul Energiei.

Mihai Busuioc a fost secretar general adjunct la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, in perioada in care Liviu Dragnea conducea aceasta institutie. In 2014 cand a fost numit la Ministerul Dezvoltarii, EVZ scria ca Busuioc a fost omul de incredere al lui Vasile Blaga, membru al PDL sectorul 4 si fostul sef al Oficiului de Cadastru din vremea Elenei Udrea, fiind implicat in multe afaceri cu retrocedari din Bucuresti si din Romania. Vezi aici declaratia de avere.

Cine este Florin Tunaru

Tunaru a fost vicepresedinte al Fiscului din 2012, cand USL a venit la guvernare, pana in iunie 2017, cand a fost demis de premierul Sorin Grindeanu.

Tunaru era responsabil de inspectia fiscala.

Tunaru, originar din Teleorman, a lucrat cu Dragnea la Consiliul Judetean ca director adunct la Directia de Contabilitate, apoi a fost consilierul personal al lui Liviu Dragnea.

(Vezi aici CV-ul lui Florin Tunaru).

Numirile au loc dupa ce Legea Curtii de Conturi a fost schimbata asa incat sa le permita si celor cu studii si experienta ingineresti, nu doar celor cu studii economice sau juridice, sa ajunga in conducerea institutiei.