Fostul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, a fost numit de premierul Calin Popescu Tariceanu consilier de stat pe probleme de justitie, afaceri interne si lupta antifrauda. Intr-un comunicat de presa se precizeaza ca Tudor Chiuariu " va colabora cu toate structurile implicate pentru asigurarea continuitatii in reformarea justitiei". DNA a cerut pentru Tudor Chiuariu inceperea urmaririi penale, avizul urmind sa fie dat de presedintele Basescu.

Numirea lui Tudor Chiuariu in functia de consilier de stat pe probleme de Justitie are in vedere " experienta dobindita si rezultatele obtinute in pozitiile guvernamentale detinute anterior", se precizeaza intr-un comunicat de presa. Misiunea lui Chiuariu va fi aceea de a "colabora cu toate structurile implicate, pentru asigurarea continuitatii reformei in justitie si pentru eficientizarea luptei anticoruptie".

In acelasi comunicat de presa, Tudor Chiuariu declara ca la sfirsitul mandatului sau au " ramas multe de facut", ca este nevoie de continuitate in procesul de reforma. ."Prioritatile ramin aceleasi: coduri de procedura moderne, magistrati independenti si profesionisti, imbunatatirea accesului la justitie a persoanelor nevinovate", declara Chiuariu.

Tudor Chiuariu a demisionat de la Ministerul Justitiei in decembrrie 2007, ca urmare a avertismentului lansat de presedintele Traian Basescu asupra impactului negativ pe care l-ar avea, ca imagine, un ministru al Justiei urmarit penal. " Acest lucru ar reprezenta falimentul Justitiei", a spus atunci Basescu. Reamintim ca DNA a cerut urmarirea penala a lui Tudor Chiuariu in asa numitul dosar "Posta", presedintele fiind cel care poate da avizul.

Sub mandatul lui Chiuariu a fost desfiintata Comisia de la Cotroceni, cea care aviza urmarirea penala a ministrilor, Ordonanta respectiva fiind declarata neconstitutionala. In aceeasi perioada mai multe dosare in care sint cercetati actuali si fosti demnitari acuzati de coruptie au fost retrimise procurorilor DNA pentru refacerea urmaririi penale. Codul de procedura penala a fost modificat, prin introducerea unor prevederi prin care procurorii isi pierd multe din prerogative.

La finele lunii ianuarie, Comisia Europeana urmeaza sa prezinte un raport, existind informatii ca acesta va fi negativ si va contine avertismente severe in ce priveste incetinirea luptei contra coruptiei.