Deputatul USR Adrian Dohotaru a declarat, luni, intr-o conferinta de presa organizata la Cluj-Napoca, ca va propune modificarea Legii adunarilor publice, astfel incat sa fie prevazute protocoale mai clare de interventie ale jandarmilor, dupa mitingul de sambata, in timpul caruia actrita Oana Mardare a fost ridicata de catre jandarmi, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Vazand ceea ce s-a intamplat in Piata Avram Iancu la mitingul Noii Drepte, PRM si PRU, voi propune modificarea Legii adunarilor publice, care sa stipuleze protocoale mai clare de interventie ale Jandarmeriei, in care sa existe un negociator si sa nu se ajunga la bruscari. Acest lucru se poate face fie prin norme metodologice, fie prin amendamente legislative. Voi depune si o sesizare ministrului de Interne, Carmen Dan, voi cere o ancheta despre comportamentul Jandarmeriei si voi depune si o sesizare catre Prefectura Cluj. Primarul Emil Boc trebuie sa isi ceara scuze in legatura cu modul in care au fost planificate actiunile Primariei privind marsul 'Cluj Prinde' si mitingul Noii Drepte, PRM si PRU, membrii comunitatii LGBT fiind trimisi la periferie, iar extremistii au primit aprobare in centru", a spus Dohotaru.

La randul sau, deputatul UDMR Csoma Botond a declarat, in aceeasi conferinta, ca incidentul din Piata Avram Iancu a fost "prost gestionat" de jandarmi.

"Poate si actrita Oana Mardare a facut o greseala, pentru ca nu poti avea un dialog rational cu astfel de extremisti, dar Jandarmeria putea actiona altfel, putea sa faca un zid in jurul ei, sa o apere de eventualele pericole. Mi se pare disproportionata interventia Jandarmeriei", a mentionat Csoma Botond.

La conferinta de presa trebuia sa fie prezent si deputatul PSD Horia Nasra, care a absentat din motive obiective. El a avut insa o postare pe retelele de socializare, in care, printre altele, ii adreseaza o intrebare primarului Emil Boc.

"Nimeni nu va condamna conservatorismul dle. primar, insa in anul 2017 considerati ca o manifestatie a drepturilor civile trebuie lasata 'la margini' in timp ce o contramanifestatie marca Noua Dreapta este incurajata sa fie organizata in centrul Clujului multicultural?" a scris Horia Nasra.

Cateva zeci de persoane au participat, sambata, la un miting al organizatiei Noua Dreapta, de sustinere a familiei traditionale, organizat in Piata Avram Iancu din Cluj-Napoca. In timpul manifestatiei, actrita Oana Mardare, care a participat in aceeasi zi la marsul "Cluj Pride" al comunitatii LGBT si care ulterior a fost prezenta in Piata Avram Iancu, a fost ridicata de catre jandarmi. Tanara, care purta tricoul alb cu mesajul 'spunedrept', a intrerupt discursurile celor care vorbeau la marsul Noii Drepte, spunand ca marsul LGBT nu a fost unul obscen. Organizatorii mitingului Noii Drepte au cerut jandarmilor s-o indeparteze pe tanara pentru ca este provocatoare. Aceasta s-a opus, dar a fost luata pe sus de catre jandarmi si dusa intr-o autospeciala, iar apoi la politie, pentru identificare, relateaza Agerpres.

In aceeasi zi, peste 500 de persoane au participat la un mars al comunitatii LGBT, intitulat "Cluj Pride", organizat la Cluj-Napoca. Manifestantii s-au plimbat in liniste pe un traseu laturalnic, aprobat de Primaria Cluj-Napoca.